Daily Archives: 9 February, 2019

Osaka and around it

Published by:

Aku baru balik dari Osaka. Tak berapa bleh call honeymoon sebab Unik ikut sekali. Juga kemudiannya trip melawat family angkat aku kat sana, gi Universal Studios dengan Sharul dan Anis.

It was great!

Japan was the very first country that I have ever visited. Tahun 2004 dulu, aku terpilih untuk ke program pertukaran pelajar selama 10 hari ke Nihon Fukushi University. Memang excited dulu sebab tak pernah ke luar negara. Dan bila sampai je Jepun, memang seronok tengok budaya diorang.Trip ke Jepun tu lah yang menginspirasikan aku untuk belajar kat luar negara, walhal dulu memang apply USM sebab dekat so senang nak balik rumah mak tiap-tiap minggu dan mak tolong basuh baju.

That was back then. Fast forward to 2018, I told Atiqah; since Japan left me a great impression, I want your first country to be Japan too. Acah acah romantik lah kononnya. Padahal, another good reason is – Japan is affordable with AirAsia.

Lagipun, kalau dah first trip ni, eloklah pergi yang negara aku familiar sikit, satgi kang sesat2 nanti stress lak nak ber-so-called-honeymoon.

Japan has good deals for traveler. Berbeza dengan Malaysialah. Mana taknya, kalau Malaysia, bab-bab entrance ticket je, terus nak caj lebih untuk foreigner. Jepun pulak ~ kitorang beli Kintetsu Rail Pass yang cover train berkejaluan sederhana ke sekitar Osaka. Dan pass ni memang boleh dibeli oleh temporary visitor macam kitorang. Untuk rakyat dia atau yang bermastautin tak boleh. Saja nak tunjuk contradicting mindset sikit.

Time kitorang pergi kali ni tengah sejuk gak lah. Kul 5.30 dah terbenam matahari, jadi masa tak panjang sangat.Tapi sebab sejuk, so dah memadai la masa jalan-jalan tu.

Nanti bila2 aku ada masa untuk edit video, aku post. :D