Category Archives: Day to Day

Sudoku Terjemahan

Published by:

Alhamdulillah, visa dah lulus. Aku pun dah book tiket semalam. Ada beberapa lagi paperwork kena isi, tapi dah mula nak kena sort out lah ni.

Aku baru ja buat terjemahan untuk lagu Ed Sheeran’s Perfect. Student aku tanya, ‘kenapa letak ‘a non-Google translation’?’ Diorang tanya sama ada sebab ada orang complaint ke. Aku kata tak lah. Saja. Sebab banyak juga versi Google translate yang orang buat. Ni terjemahan bukan versi Google lah kiranya.

Aku bagitau kat Tiqah hari tu, aku rasa translate lagu ni macam main sudoku. And I actually dislike Sudoku albeit Maths is so-called related to it.

Bila aku nak terjemah misalnya ‘I found a girl, beautiful and sweet’.

Maka aku akan terjemah ‘Aku berjumpa/bertemu/temui wanita/gadis’ untuk ‘I found a girl’.

Kemudian bila nak terjemah ‘beaufiul dan sweet,’ dia jadi ‘cantik/ayu/lawa dan manis’.

So disebabkan yang line kedua tu jadi ‘manis’, maka teruslah guna perkataan ‘gadis’ supaya rimanya sama.

So macam main Sudoku la pada anggapan aku. Macam main puzzle.

Lama dah takleh nak buat macam ni. Tapi, maybe la, nanti time sabbatical, tika malam sejuk tak tau nak buat apa, boleh la buat aktiviti Sudoku Terjemahan lagi.

 

Hihi

Menanti Hari

Published by:

Khamis, 4.53 petang di Putrajaya. Sedang menunggu Naz nak datang ambil.

Tiket bas ke utara dah habis.

Tiket flight pula mahal sangat sebab dah last minute. Jadi aku satu malam lagi di sini.

Beberapa hari aku di Kuala Lumpur kerana ada persidangan HRDF. Menarik. Tambahan lagi sejak aku perlu tengok-tengokkan program Pemodelan Matematik di school, jadi dapat jugalah cambahan idea dan informasi. Persidangan ni berkaitan human resource, juga trainer’s conference pada hari Isnin.

Geramnya kerana emel suruh ambil balik passport sudah aku terima semalam. Masalahnya, pejabat tu buka hanya Isnin, Rabu dan Jumaat untuk passport collection. Dan esok pula cuti umum agaknya, jadi diorang tutup office awal. Siap bagitau dalam emel yang esok takleh collect passport.

Sebenarnya bercadang nak jumpa Unik hari ni. Tu sebab pun kenapa aku stay lama sikit kat KL. Dia memula dah nak datang, tapi apakan daya, takdak sesiapa boleh teman untuk dia datang ke KL dari Puncak Alam tu. Yang patut meneman dia tu pula ada hal. So nak buat macam mana kan?

Tak apalah.

***

Tup tup dah 5 tahun lebih since aku start mengajar kat USM. Lama kot! Fortunately kitorang ada keistimewaan untuk buat cuti sabatikal, dan InsyaAllah, kalau tiada halangan aku akan bergerak awal tahun depan. Tu tengah tunggu approval visa la sebelum beli tiket flight dan sebagainya.

Sebenarnya perasaan ini berbolak balik juga. Ada rasa tak seronok juga sebab nak tinggal lagi mak ayah aku. Kalau dimurahkan rezeki, sabatikal aku dapat sponsorship, bolehlah aku balik lawat diorang 2-3 bulan sekali. Kalau tidak, susah jugalah. Tak seronok juga nak tinggalkan ruang kerja aku yang walaupun busy sampai tido tak cukup 9 jam (aku memerlukan tidur seperti tidur bayi untuk pertumbuhan dan perkembangan yang baik), tapi students dan rakan-rakan staf sangatlah banyak membantu.

Tapi yang seronok juga banyak. Mungkin juga sebab aku rindu untuk menulis macam dahulu. Melihat keluar jendela sambil idea bertalu-talu. Tak macam sekarang ni, susah sekali kalau nak duduk dan menulis. Juga dalam 5 tahun lebih sejak bumi Durham aku lewati setiap malam dan hari, seribu macam manusia telah aku temui.

Terkadang rasa, ada baik juga jauh sedikit dari sesetengah mereka. Biasalah, aku rasa orang tak appreciate aku, padahal maybe aku sendiri pun tak appreciate orang.

***
Takpa, nanti dah sampai sana, blog ni bolehlah dihiasi balik dengan gambar2 overseas. InsyaAllah.

Simpler Time

Published by:

Ili, anak sepupu aku share video pendek dari Puteri Impian. Yang part encrypt ayat tambah fa-fi-fu-fe-fo tu.If you know what I mean, then you get it lah.

It somehow reminds me of a simpler time. Waktu tu aku Darjah 6. We are sort of singing family. So, sebab banyak lagu dalam cerita Puteri Impian tu, kami akan nyanyi lagu-lagu dalam tu. It was nice.

I guess throwing back to 1996 feels like it’s a long time ago…

Anak burung

Published by:

Tiga hari lepas, seekor anak burung mengicau2 di depan pintu rumah. Dia terbang tak berapa lepas. So aku pun bagi la makan.

Memang kena suap macam mak2 burung bagi makan anak dia. Mula-mula campak makanan kat bawah ingat dia nak patuk macam ayam, tapi sebab anak burung, dia masih lagi nak bantuan kot.

Balik kerja masih lagi bertenggek kat pintu tu. Bagi makan seround lagi. Tapi by this time dia dah pandai menyudu air kat bawah tu. Lepas tu agaknya sayap dia dah kuat kembali, baru lah dia terbang pergi tanpa memberitahu, hanya sekadar meninggalkan memori…

Muzikal

Published by:

2 malam lepas aku buat muzikal kat sekolah kak aku. That’s the first performance. InsyaAllah 19 Feb 2016 ni di USM pulak.

It went smooth as planned, so I’m pretty happy about it.

Lepas tu dek kerana high sangat emotionnya pada Jumaat malam, hari Sabtu dan Ahad terus rasa down low. Rasa sedih lepas habis event. Those kind of feelings.

But then today I woke up and take it slow.

Makan roti untuk breakfast. Layan tv show kat laptop, dan kemudian masak megi dan makan kat rumah.

Terasa macam zaman-zaman Durham dulu.

Which is sweet.

Semalam takleh tido.

 

Layan video-video sendiri yang dulu-dulu post.

Pastu rindu sorang-sorang kat UK.

Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bermain, tempat buat video klip, tempat nangis sorang-sorang, gelak sorang-sorang, nangis ramai-ramai, gelak ramai-ramai…

And better yet, new translation song is coming. Dah diperform dalam muzikal But Cikgu, We Lost! tempoh hari. So, untuk tujuan promosi, aku akan pergi rakam ngan bebudak tu minggu ni. Hopefully jadi motivasi untuk korang gi tengok pementasan tu nanti kat USM. Dalam minggu ni gak aku akan boh cara tempahan tiket. Ni tengah mood-mood melankoli, tak rasa lak nak buat benda-benda ni.

 

Half a year

Published by:

2015 had been well for me.

Tengah ambil masa rehat sebelum membaca disertasi kedua. Sangat penat these days. Dalam 4 minggu yang lepas, aku dah ke JB, dan setiap minggu aku ke KL.

Hantar anak menakan dan 2 lagi – business trip.

And like I said, 2015 is good so far.

Belum Aku Temu

Buku keluar, walaupun aku tak tau if people really like it or not. #Spoiler alert, but I got 2 kind of reactions. Seriously 2 different reactions.

One : Yang actually really like it sampai laugh and cried to the story. Appreciate the plots and sorta-love-story of the book.

Second one: Which dislike the main character for his behaviour.

But all is good. Sebab they dislike the character, not the writing.

1 thing that I ponder about; I think your reaction will differ depending on your love life. If you have been lucky in love and is living a happily ever after life, then Belum Aku Temu may be sucks. Tapi if you are actually feeling ‘belum aku temu’, might be a good read :D

Office

And I have two offices now. Attached dengan Pej abat Ant arab angsa, so aku in charge untuk exchange programs dan bebenda berkaitan itulah. Juga hal-hal lain.

Embassy related

Dan US Embassy in KL had been treating me well. Hari tu attend event sambutan hari kebangsaan US. Diorang buat kat Penang. Meet nice people and had good food.

A photo posted by Amri (@amrisolarstreak) on

Tapi balik event tu aku layan nasi goreng. Keracunan makanan pulak. Dah la 2-3 hari sebelum Ramadhan. Masuk 1 Ramadhan pun sakit perut. Hasilnya terus jatuh 2 kilo. Sedih oo.

Ni tengah nak naik sikit-sikit. Bulan puasa ni aku taklah makan banyak sangat.

#SiapaDia

Oh, and yea. Aku dah start tulis e-novel baru. Followlah

siapadia.solarstreak.com