Category Archives: Day to Day

I’m back

Published by:

I’m back on this blog. Tahun 2018, aku tulis kat a new blog: Tengah Hari di Darmstadt di http://amri.solarstreak.com/tengahhari

And many life turning event had happened. For instance, I’ve got married at the end of last year.

So far it’s been great.

But sometimes it’s the same story of meeting people expectations. Which is it made me miss those time in Durham and Darmstadt. Where people still talks but they are so far away that I can easily ignore. But these days, when the expectations are in the form of people around me, it’s bit harder to ignore.

Some people expect me or us to behave a certain way.

I mean, tak payah ceritalah bab nak buat kenduri kahwin tu kan. Lot of expectations.

And when we start living as husband and wife. There are days where both of us are doing okay, but suddenly became sour just because someone left a comment about something we should be doing.

Takleh nak go details sebab nanti jadi tak best. So aku bagi contoh yang aku tak offended. A friend of mine once said, ‘nanti lepas kahwin, takleh pakai begini begitu, sebab nanti orang tengok dan perasan, diorang kata bini tak pandai jaga’.

Which is maybe true. People gonna assume that.

But aku ni degil. If I look bad or terrible, it’s just because I don’t listen to my wife.

And I always tell this to my students bila bersembang fasal appearance. Orang ni, kalau dia nak cakap, kita buat apa pun dia cakap juga. So let them be.

But it’s easier to ignore when people talks about me. It’s much harder when people tell me to do things a certain way just because they like it to be done that certain way.

So in that case, I’m gonna tell you this.

You are right, but I am also right.
So let me live with my set of rules and you can live with yours.

That’s much fairer, isn’t it?

 

Sudoku Terjemahan

Published by:

Alhamdulillah, visa dah lulus. Aku pun dah book tiket semalam. Ada beberapa lagi paperwork kena isi, tapi dah mula nak kena sort out lah ni.

Aku baru ja buat terjemahan untuk lagu Ed Sheeran’s Perfect. Student aku tanya, ‘kenapa letak ‘a non-Google translation’?’ Diorang tanya sama ada sebab ada orang complaint ke. Aku kata tak lah. Saja. Sebab banyak juga versi Google translate yang orang buat. Ni terjemahan bukan versi Google lah kiranya.

Aku bagitau kat Tiqah hari tu, aku rasa translate lagu ni macam main sudoku. And I actually dislike Sudoku albeit Maths is so-called related to it.

Bila aku nak terjemah misalnya ‘I found a girl, beautiful and sweet’.

Maka aku akan terjemah ‘Aku berjumpa/bertemu/temui wanita/gadis’ untuk ‘I found a girl’.

Kemudian bila nak terjemah ‘beaufiul dan sweet,’ dia jadi ‘cantik/ayu/lawa dan manis’.

So disebabkan yang line kedua tu jadi ‘manis’, maka teruslah guna perkataan ‘gadis’ supaya rimanya sama.

So macam main Sudoku la pada anggapan aku. Macam main puzzle.

Lama dah takleh nak buat macam ni. Tapi, maybe la, nanti time sabbatical, tika malam sejuk tak tau nak buat apa, boleh la buat aktiviti Sudoku Terjemahan lagi.

 

Hihi

Menanti Hari

Published by:

Khamis, 4.53 petang di Putrajaya. Sedang menunggu Naz nak datang ambil.

Tiket bas ke utara dah habis.

Tiket flight pula mahal sangat sebab dah last minute. Jadi aku satu malam lagi di sini.

Beberapa hari aku di Kuala Lumpur kerana ada persidangan HRDF. Menarik. Tambahan lagi sejak aku perlu tengok-tengokkan program Pemodelan Matematik di school, jadi dapat jugalah cambahan idea dan informasi. Persidangan ni berkaitan human resource, juga trainer’s conference pada hari Isnin.

Geramnya kerana emel suruh ambil balik passport sudah aku terima semalam. Masalahnya, pejabat tu buka hanya Isnin, Rabu dan Jumaat untuk passport collection. Dan esok pula cuti umum agaknya, jadi diorang tutup office awal. Siap bagitau dalam emel yang esok takleh collect passport.

Sebenarnya bercadang nak jumpa Unik hari ni. Tu sebab pun kenapa aku stay lama sikit kat KL. Dia memula dah nak datang, tapi apakan daya, takdak sesiapa boleh teman untuk dia datang ke KL dari Puncak Alam tu. Yang patut meneman dia tu pula ada hal. So nak buat macam mana kan?

Tak apalah.

***

Tup tup dah 5 tahun lebih since aku start mengajar kat USM. Lama kot! Fortunately kitorang ada keistimewaan untuk buat cuti sabatikal, dan InsyaAllah, kalau tiada halangan aku akan bergerak awal tahun depan. Tu tengah tunggu approval visa la sebelum beli tiket flight dan sebagainya.

Sebenarnya perasaan ini berbolak balik juga. Ada rasa tak seronok juga sebab nak tinggal lagi mak ayah aku. Kalau dimurahkan rezeki, sabatikal aku dapat sponsorship, bolehlah aku balik lawat diorang 2-3 bulan sekali. Kalau tidak, susah jugalah. Tak seronok juga nak tinggalkan ruang kerja aku yang walaupun busy sampai tido tak cukup 9 jam (aku memerlukan tidur seperti tidur bayi untuk pertumbuhan dan perkembangan yang baik), tapi students dan rakan-rakan staf sangatlah banyak membantu.

Tapi yang seronok juga banyak. Mungkin juga sebab aku rindu untuk menulis macam dahulu. Melihat keluar jendela sambil idea bertalu-talu. Tak macam sekarang ni, susah sekali kalau nak duduk dan menulis. Juga dalam 5 tahun lebih sejak bumi Durham aku lewati setiap malam dan hari, seribu macam manusia telah aku temui.

Terkadang rasa, ada baik juga jauh sedikit dari sesetengah mereka. Biasalah, aku rasa orang tak appreciate aku, padahal maybe aku sendiri pun tak appreciate orang.

***
Takpa, nanti dah sampai sana, blog ni bolehlah dihiasi balik dengan gambar2 overseas. InsyaAllah.

Simpler Time

Published by:

Ili, anak sepupu aku share video pendek dari Puteri Impian. Yang part encrypt ayat tambah fa-fi-fu-fe-fo tu.If you know what I mean, then you get it lah.

It somehow reminds me of a simpler time. Waktu tu aku Darjah 6. We are sort of singing family. So, sebab banyak lagu dalam cerita Puteri Impian tu, kami akan nyanyi lagu-lagu dalam tu. It was nice.

I guess throwing back to 1996 feels like it’s a long time ago…

Anak burung

Published by:

Tiga hari lepas, seekor anak burung mengicau2 di depan pintu rumah. Dia terbang tak berapa lepas. So aku pun bagi la makan.

Memang kena suap macam mak2 burung bagi makan anak dia. Mula-mula campak makanan kat bawah ingat dia nak patuk macam ayam, tapi sebab anak burung, dia masih lagi nak bantuan kot.

Balik kerja masih lagi bertenggek kat pintu tu. Bagi makan seround lagi. Tapi by this time dia dah pandai menyudu air kat bawah tu. Lepas tu agaknya sayap dia dah kuat kembali, baru lah dia terbang pergi tanpa memberitahu, hanya sekadar meninggalkan memori…

Muzikal

Published by:

2 malam lepas aku buat muzikal kat sekolah kak aku. That’s the first performance. InsyaAllah 19 Feb 2016 ni di USM pulak.

It went smooth as planned, so I’m pretty happy about it.

Lepas tu dek kerana high sangat emotionnya pada Jumaat malam, hari Sabtu dan Ahad terus rasa down low. Rasa sedih lepas habis event. Those kind of feelings.

But then today I woke up and take it slow.

Makan roti untuk breakfast. Layan tv show kat laptop, dan kemudian masak megi dan makan kat rumah.

Terasa macam zaman-zaman Durham dulu.

Which is sweet.

Semalam takleh tido.

 

Layan video-video sendiri yang dulu-dulu post.

Pastu rindu sorang-sorang kat UK.

Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bermain, tempat buat video klip, tempat nangis sorang-sorang, gelak sorang-sorang, nangis ramai-ramai, gelak ramai-ramai…

And better yet, new translation song is coming. Dah diperform dalam muzikal But Cikgu, We Lost! tempoh hari. So, untuk tujuan promosi, aku akan pergi rakam ngan bebudak tu minggu ni. Hopefully jadi motivasi untuk korang gi tengok pementasan tu nanti kat USM. Dalam minggu ni gak aku akan boh cara tempahan tiket. Ni tengah mood-mood melankoli, tak rasa lak nak buat benda-benda ni.