Category Archives: Day to Day

Simpler Time

Published by:

Ili, anak sepupu aku share video pendek dari Puteri Impian. Yang part encrypt ayat tambah fa-fi-fu-fe-fo tu.If you know what I mean, then you get it lah.

It somehow reminds me of a simpler time. Waktu tu aku Darjah 6. We are sort of singing family. So, sebab banyak lagu dalam cerita Puteri Impian tu, kami akan nyanyi lagu-lagu dalam tu. It was nice.

I guess throwing back to 1996 feels like it’s a long time ago…

Anak burung

Published by:

Tiga hari lepas, seekor anak burung mengicau2 di depan pintu rumah. Dia terbang tak berapa lepas. So aku pun bagi la makan.

Memang kena suap macam mak2 burung bagi makan anak dia. Mula-mula campak makanan kat bawah ingat dia nak patuk macam ayam, tapi sebab anak burung, dia masih lagi nak bantuan kot.

Balik kerja masih lagi bertenggek kat pintu tu. Bagi makan seround lagi. Tapi by this time dia dah pandai menyudu air kat bawah tu. Lepas tu agaknya sayap dia dah kuat kembali, baru lah dia terbang pergi tanpa memberitahu, hanya sekadar meninggalkan memori…

Muzikal

Published by:

2 malam lepas aku buat muzikal kat sekolah kak aku. That’s the first performance. InsyaAllah 19 Feb 2016 ni di USM pulak.

It went smooth as planned, so I’m pretty happy about it.

Lepas tu dek kerana high sangat emotionnya pada Jumaat malam, hari Sabtu dan Ahad terus rasa down low. Rasa sedih lepas habis event. Those kind of feelings.

But then today I woke up and take it slow.

Makan roti untuk breakfast. Layan tv show kat laptop, dan kemudian masak megi dan makan kat rumah.

Terasa macam zaman-zaman Durham dulu.

Which is sweet.

Semalam takleh tido.

 

Layan video-video sendiri yang dulu-dulu post.

Pastu rindu sorang-sorang kat UK.

Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bermain, tempat buat video klip, tempat nangis sorang-sorang, gelak sorang-sorang, nangis ramai-ramai, gelak ramai-ramai…

And better yet, new translation song is coming. Dah diperform dalam muzikal But Cikgu, We Lost! tempoh hari. So, untuk tujuan promosi, aku akan pergi rakam ngan bebudak tu minggu ni. Hopefully jadi motivasi untuk korang gi tengok pementasan tu nanti kat USM. Dalam minggu ni gak aku akan boh cara tempahan tiket. Ni tengah mood-mood melankoli, tak rasa lak nak buat benda-benda ni.

 

Half a year

Published by:

2015 had been well for me.

Tengah ambil masa rehat sebelum membaca disertasi kedua. Sangat penat these days. Dalam 4 minggu yang lepas, aku dah ke JB, dan setiap minggu aku ke KL.

Hantar anak menakan dan 2 lagi – business trip.

And like I said, 2015 is good so far.

Belum Aku Temu

Buku keluar, walaupun aku tak tau if people really like it or not. #Spoiler alert, but I got 2 kind of reactions. Seriously 2 different reactions.

One : Yang actually really like it sampai laugh and cried to the story. Appreciate the plots and sorta-love-story of the book.

Second one: Which dislike the main character for his behaviour.

But all is good. Sebab they dislike the character, not the writing.

1 thing that I ponder about; I think your reaction will differ depending on your love life. If you have been lucky in love and is living a happily ever after life, then Belum Aku Temu may be sucks. Tapi if you are actually feeling ‘belum aku temu’, might be a good read :D

Office

And I have two offices now. Attached dengan Pej abat Ant arab angsa, so aku in charge untuk exchange programs dan bebenda berkaitan itulah. Juga hal-hal lain.

Embassy related

Dan US Embassy in KL had been treating me well. Hari tu attend event sambutan hari kebangsaan US. Diorang buat kat Penang. Meet nice people and had good food.

A photo posted by Amri (@amrisolarstreak) on

Tapi balik event tu aku layan nasi goreng. Keracunan makanan pulak. Dah la 2-3 hari sebelum Ramadhan. Masuk 1 Ramadhan pun sakit perut. Hasilnya terus jatuh 2 kilo. Sedih oo.

Ni tengah nak naik sikit-sikit. Bulan puasa ni aku taklah makan banyak sangat.

#SiapaDia

Oh, and yea. Aku dah start tulis e-novel baru. Followlah

siapadia.solarstreak.com

Baru habis baca

Published by:

2 pagi.

Tadi lepas Maghrib terus aku tido. Penat sangat sebab buat workshop seharian hari ni.

Pastu terjaga. Rasa lapar.

Pergi basuh baju lepas tu capai buku sendiri.

Hari tu Najla, anak menakan aku found it weird sebab aku gelak sambil baca BAT.

“Pak Tam gelak baca buku sendiri,” katanya. Ha ah, memang macam syok sendiri kan.

So tadi aku habiskan baca 100 muka terakhir. First time kot baca cerita tu in entirety. Waktu proses editing hari tu, jump sana sini so tak dapat nak keep track of the emotion.

And I feel rather melancholic  after finishing the book.

Reminded me of those time I spent in UK.

Making me wonder if I would ever be able to write in that similar way again…

Buku

Published by:

Buku Belum Aku Temu dah Jemari Seni hantar dua tiga hari lepas.

Adalah beberapa copies yang diorang hantar untuk penulis :D
Oh, esok kena bawak gi rumah kak aku, nak bagi dia satu.

Surreal gak memegang buku sendiri.

Tengok muka depan. Baca nama sendiri. Tengok muka belakang. Tengok muka tengah. Tak sempat lagi nak baca sebab kesibukan semester 2. Mana taknya, hari Rabu kelas aku 11 pagi – 1 tengah hari, pastu sambung pulak 5.15 – 7.00 petang dengan meeting dengan student di tengah-tengahnya.

Gambar di atas diambil dari FB Jemari Seni. Gosip betul petikan di atas. Kadang-kadang aku rasa, padanlah student-student layan aku macam kawan-kawan ja (which is a good thing btw). Ni kalau diorang baca novel ni, lagi la…

Macam tadi dalam kelas, sebab kelas 3D, so adalah sorang student ni buat model burung. So, aku tanya, ‘boleh terbang tak?’ which is a legitimate question sebab kalau dah dia animate, memanglah nampak terbang kan.

‘Tengok saya bagi dia terbang, krrr…. krrrr….’ sambil disambut gelak tawa satu kelas.

:D