Category Archives: Day to Day

Another trip

Published by:

Esok pergi Singapore for a workshop. YSEALI punya workshop, anjuran Department of State, U.S.

Hehe, rezeki lebih sikit untuk berjalan-jalan di bawah tajaan U.S.

Tapi tak pack lagi. Dah pukul 12 tengah malam ni.

Tak sedap badan. Couple of days dah.

Tapi hari ni memang tak larat. Dah masuk office dan prepare untuk kelas pagi tadi. Tapi lepas tu rasa sangat tak larat. Cancel kelas dan pergi jumpa Dr.

Doktor tanya nak M.C. tak.

Cakap tak sebab bukannya nak guna pun since esok nak pergi Singapore kan.

Serius bila tak sihat ni, mood jalan-jalan takdak. Rasa nak baring-baring atas katil sambil tengok cerita saja.

 

 

Going good

Published by:

Apalah… Dah 2 minggu post pun tak letak-letak lagi kat blog.

So tengok lah.

Play! Bagi naik counter kat Youtube.

Things are going good. Yea and no.

But you know what, Belum Ku Temu will be published in quarter 2015!

Yeay!

Tak perasan pun Jemari Seni dah letak kat website diorang sampailah one of my reader L for Lia bagitau.

Belum Ku Temu tu lama gila kot aku tulis. Ada kot dalam 4 tahun. So I’m really looking forward for it to be published. Lagipun dengan adanya buku tersebut, nanti bila orang tanya ‘dah kahwin ke belum?’, bolehlah terus angkat buku tersebut.

Ala-ala memberi jawapan sambil mempromosi buku. Nampak tak taktik baik di situ?

Awal bulan depan gi Singapore! Wohoo.

Alhamdulillah terpilih join satu workshop YSEALI sekali lagi anjuran US Embassy.

Tu je lah cerita-cerita yang best. Cerita-cerita yang drama tak yah tulis sini.

Which is actually not true. Agak kurang drama lately (which is good, Alhamdulillah). Maka terus takde mood nak tulis buku baru. Kekonon nak tulis lagi tapi… hm… tinggal angan-angan je lah.

 

Kehujanan

Published by:

Semalam gi rumah Mahadi sebab nak rakam video baru. Nak edit hari ni tapi tak leh pulak sebab lupa bawak balik charger kat rumah parents aku.

Mahir pun join gak. Ala2 jadi cameraman assistant. Tolong pegang payung kat Mahadi sebab hujan semalam.

Alhamdulillah, tak demam hari ni walaupun over bervideo klip dalam hujan.

 

2-3 malam lepas. Tido right after Isyak. Pastu dalam pukul 10 terjaga balik sebab lapar. Keluar makan lepas tu balik, tetiba terilham pulak nak tulis lagu. Tup tup, terus siap lagu malam tu. Tup tup terus takleh tido. Dah masuk Subuh, pukul 6.30 pagi baru aku tido.

Lepas tu pening! Dah la ada kelas, so rasa macam sangat jumpy time mengajar.
But oh well. Dah ada lagu baru. Nanti esok lusa aku post.

 

30

Published by:

Turning 30 felt nice.

Of course if I think turning 30 by local culture, that’s a massive downfall on my side. The question of marriage subsided, but that’s before they know I’m turning 30. When they heard, then it come again like moth to fire.

Of course I was taught to live with humility. Otherwise the demon side of my brain would lash such unkind word when people keep asking and planning about my life. For instance, I could reply the question of ‘when are you gonna get married’ with ‘so, when are you gonna get PhD’.

But that sounds cocky. And of course, there’s friend of mine who have PhD, married with 2 beautiful daughters.

And having PhD doesn’t imply anything. Fortunately enough I have 1 PhD student under my supervision, and I admit that there are a lot of stuff that he research which I don’t really understand that well. Understand just a bit, I would say. And having PhD just making me realise that there are a lot of things that I do not know. That in no way I should be proud of having one. Two years pass by, and some students still calling me sir. In fact I’m going to my first class of this semester this Tuesday and I’m going to remind them to keep calling me ‘sir’. It’s a good reminder.

Well, I do use the ‘Dr’ title for my advantage sometimes. But that’s just to get bit better treatment on flight. Coz once I put ‘Dr’ in title to fly to Singapore using JetStar, they put me in the front seat because of that. No one needs to know I’m not a medical doctor, aite?

So turning 30 felt great.

I feel content. InsyaAllah I’ll move to my own place very soon. I’ve ticked Ireland as a new country I visited during my Europe trip. I’ve ticked Dublin, Cork and Den Haag as the new cities I’ve been. See.. those kind of things does make me feel happy.

And I’ve had an awesome birthday celebration.

I went to Alor Star and celebrated with the SEAYLP kids. One of the kid, Sasi also share the same birthday as I am.

Then, I had gathering with Kak Khalidah, Mahir and Rosmin in Sungai Petani. It’s good to catch up with close friends during my special day.

After that, I went out with mom and dad and had some supper in mamak. Oh, in the morning, mom cooked maggi goreng for me. It’s one of my favourite mom’s food.

And then I slept like 12 hours! It’s good to wake up late on Sunday :D

So yeah.

It’s good being 30 :D

Somebody To You

Published by:

Seems like a lot of good things are happening?

Yeah and no.

Too much drama behind the scenes. One which I’m not exactly a part of but I have to be involved in some ways.

Takleh cerita.

But let’s go to some of good stuff.

Lusa raya, InsyaAllah. Which I’m looking forward to.

 

2 weeks time for Europe Trip. Also I’m looking forward to.

 

My friend dah compose a new song of mine. Yeay! Kalau ada masa boleh lah shoot video kat Europe nanti.

 

Lepas raya ni nak release video baru. Lagu cover.

 

Belum Ku Temu – the novel dah hantar kat publisher. Ada part kena betulkan so we’ll see on that.

 

Oh, Short+Sweet Festival. I’m on it! Check out here.

That’s pretty cool right?

Anyway, lagu yang aku tengah layan di ketika ini…

 

Kerdut

Published by:

I miss writing.

And the ability to write everything a bit freely.

Bukan la takleh sekarang ni, tapi bila dah kerja professional ni, dan banyak benda yang berlaku adalah berkaitan kerja, maka dah takleh tulis sesuka hati.

Nanti kang jadi macam kes sapa tuh yang Loreal amik jadi model pastu tetiba didrop sebab ada gambar dia hunting tu.

Mujur ada video poyo dalam Youtube tidak didrop kerja pensyarah.

Keke.

Sambil-sambil menseterika baju pagi tadi, sambil terfikir, kalau time kat Durham, dah jadi satu entry post dah ni.

So let me recap.

Standard la kan, sebab kena pakai kemeja, maka kenalah iron tiap-tiap hari. Ada sekali tu kat rumah mak aku, dah kalut2 nak drive ke USM, aku pun tak lah seterika baju. Mak aku pun dah risau sebab nanti orang tengok katanya.

Aku pun cakap

‘Ala.. mak, orang ni kalau dia nak perhati, ada ja benda yang salah.’

Mak aku jenis kemas. Aku turun ayah aku yang tak peduli sangat kalau tetiba baju tak matching ke, atau pakai pakaian tak kena event.

Ala… time kat London dulu pun aku pernah keluar dari hostel kat Bayswater pakai seluar tido kotak-kotak. Memang la orang tengok, tapi kisah apa ye tak?

Sama lah kat USM.

Kalau ada mood, pakai kemas-kemas, pakai contact lense, baju smart sikit, rambut minyak segala pastu sembur perfume.

Itu hari ada mood.

Kalau hari takdak mood, pakai ja apa yang terasa. Rambut pun tak boh minyak untuk menunjukkan keserabaian. Muka pun tak berjambang.

Kira apa kan?

Larat nak kemas sepanjang masa.

 

Anyway… dah nak raya. Anak menakan dah demand duit raya. Adeh.