Category Archives: Uncategorized

Red

Published by:

Tak update pun in September. Padahal it was my birthday month.

Turned 29 this year.

And sangat busy. Which is one of the reason kenapa tak update blog. Tapi sempat ja main Plants vs Zombie 2 bila bila ada masa. Well…

 

I don’t think age is what making me doing all the changes. The responsibility is. Sampai nak santai-santai buat lagu pun tak dapat.

Hari tu USM ada busking aka open mic session kat Dewan Budaya. Dah bagitau Andy, Dewan Budaya kata nak pergi drop by untuk berkaraoke. Tapi tak sempat.

But yeah, all of the busy-ness isn’t all terrible.

The thing is – I’m geeky. I enjoy doing everything I’m doing now.

Kadang-kadang dapat saat-saat berharga yang boleh buat aku tersenyum sendiri.

Macam hari tu.

Aku bagi kuiz kat students. 3 soalan true and false.

Sebelum aku keluar, aku cakap, ‘you know, it’s really good to go out the class and still discussing the things that we learnt’, meh, something along the line, ‘so.. I’m gonna tell you that for the first question (which is the true/false question), everything is true,’ followed by the students giving and ‘awwwhhhh’ sounds, showing dissatisfaction.

Maaan, moment like that was kinda precious. Sayang tak rakam video time tu.

Anyway, I love teaching. That moment when I can see the face of my students understanding my preaching – is precious.

Oh, and that moment when I realise that they don’t even have a freaking clue of what I said – well…. hmm….

 

Oh, sebab dah boleh tengok Youtube kat USM kan? So…

Event

Published by:

Busy mengalahkan artis popular.

Ooops.

Baru balik dari kampus kejuruteraan. Jadi hakim untuk DPNC. Ada lagi esok dan lusa tapi tak dapat pergi sebab ada Maths Night malam esok. Student suruh aku perform, so kenalah get ready dan dapatkan tidur secukupnya.

Haha.

Anyway..

Hari tu pergi Langkawi untuk program maths kat SMK Tunku Putra. Nice one.

Yang malu sikit sebab Dr Husna semangat play aku punya video-video Youtube kat depan student-student tu.

Aku duduk kat depan. Ada sorang budak ni beri reaksi berikut time tengok video tu.

“Eh, ini bukan… dia yang nyanyi lagu The One That Get Away” sambil bersembang dengan kawan dia. Aku dah malu alah dah. Takkan nak over pergi mengaku ‘saya lah’.

Dan tetiba dia tengok aku dan she went like ‘ah’. Dia baru perasan.

Malam habis program tu, bebudak fasilitator iaitu dari kalangan student Maths USM buat BBQ. Sempat la aku bersembang dengan 2-3 orang budak yang pernah ambil course yang aku ajar sem lepas. Soalan biasa, diorang tanya fasal perjalanan study aku, dan sempat gak lah aku share fasal cara aku study sambil berlibur-liburan waktu buat degree dulu.

Then, an idea pops in. Disebabkan asal aku jumpa student untuk sembang-sembang, diorang akan tanya soalan yang sama, maybe I should do a session?

So here we go

https://www.facebook.com/events/196461270502714/

Link untuk event

Bila: Hari Isnin ini, pukul 8.30 malam
Mana: DK G
Apa: Sesi sembang-sembang santai bersama Mahadi untuk kongsi pengalaman dan cara study.

I think we got stories worth sharing. So yeah, kalau rajin, datang lah :)

Stuff

Published by:

A lot of stuff happened. But I’m to complacent this days. So takde nak update macam zaman-zaman kat Durham

Baru semalam aku perasan yang aku punya blog takleh nak capai melalui USM punya connection.

Apakah?

Bukan blog sahaja. Semua yang berakhir solarstreak.com, semua takleh masuk.

The thing is, aku upload beberapa fail dalam server sendiri untuk student-student download. So, bila tetiba tak boleh capai, susah la jugak.

Alhamdulillah, satu paper ni diterima untuk conference kat London bulan 7 ni. Sekarang ialah masa untuk mencari duit untuk disponsor. Disebabkan aku baru start tak sampai setahun, so tak dapat lagi apa-apa geran.  So, kenalah cari tetempat lain.

Well, dah lapar. Japgi nak gi tengok GI Joe pulak. Kena pakai contact lense sebab kalau pakai spek mata, tak selesa bila pakai spek mata 3D. Sebenarnya takde pun isu ni waktu aku kat UK dulu. Sebab spek dia besar sikit kot, so kalau orang yang pakai spek mata, pakai lagi atas tu, dia jadi okay ja. Kat Malaysia ni, 2-3 kali dah bila aku pakai spek mata, pakai spek 3D on the top of that, nampak macam ada line cahaya hasil pembiasan agaknya. So, tak best lah.

Oh, dan tak best tengok 3D kat Malaysia sebab subtitle 2-3 jenis. Habis hilang effect 3D tu. Diorang nak kena buat satu skrin kat bawah laa, bagi subtitle tu tak kacau atas effect 3D yang ada.

Okay, masa untuk makan donut J.Co :P

Food

Published by:

Dah boleh kunyah sikit-sikit. Tadi makan koey teow apa ntah kat Old Town, pastu petang sikit makan bihun sup kat Bakti. Sangat nikmat. Masih kena makan yang ber-srup-srup sebab tak berapa boleh kunyah. Tapi, oh, sungguh nikmat dunia.

Moody saja aku kebelakangan ni. Mana taknya, takleh nak bercakap. Tapi sejak dua tiga hari dah okay sikit. Jiwa pun tenang sedikit.

Tapi berat badan kurang 2 kg. Sedih. Bukannya senang nak tambah 2 kg.

Semalam ajar kelas 3 jam. Aku tak dapat makan banyak sangat so, sejam lepas kelas, aku dah rasa pening.

Mujur lah waktu tu break untuk solat (well, padahal kan aku lecturer, kalau aku nak suruh break awal boleh je kan). Aku pergi cari soya dan yogurt. Memang perut kosong. Dan susah gak sebab aku intake aku surely under recommended calorie.

So, hari ni, bila dapat makan banyak ni, rasa puas la sikit.

 

Cabut gigi bongsu

Published by:

Such a a painful day. Last time waktu cabut gigi bongsu ialah waktu first year kat Durham. But that was under full sedation.

Kali ni local anaesthetic. And it was damn painful. Seriously. Kalau aku tahu, aku akan cari memana hospital swasta yang buat under full anaesthetic.
And it’s still healing. Kepala pening gila selepas operation selama satu setengah jam itu. Takleh makan sebab dulu waktu first time, I was too naive, dan pergi makan biskut cicah air. Mana boleh tahan. Terus luka lagi teruk.
Even hari ni pun masih lagi luka. Air liur pun berdarah. Yup, that is terrible.
Cuma makin okay lepas aku tido petang tadi lepas minum air glukosa. Malam pulak makan sup cendawan dari dalam tin.
Hopefully this time, it will heal faster….

..