My List of Video Raya

2019

So tahun ni aku dapat peluang  untuk buat video raya bersama dengan family. Lama gak teringin nak buat video dengan mak abah dan adik beradik yang lain. Maka bila kitorang buat trip ke Cameron Highland time bulan posa, dapatlah peluang.

Lengkap seluruh family aku.

Ands now back in…

2008

Tahun pertama aku sambut raya di Durham. Disebabkan tak balik raya dan kengkawan time tu setuju nak buat, maka jadilah first video raya yg aku adjust lirik berkonsepkan perantauan.

Contohnya bab pakai baju raya tahun lepas, takde bazaar ramadhan cam kat Malaysia dan pos kuih raya. Aku takdelah suruh mak aku pos raya tapi kawan2 Brunei memang family diorang pos, jadi dapatlah turut merasa.

Tiqah tanya, kenapa aku sorang je lelaki. Errr…..

 

2010

Tahun 2009 aku balik raya rasanya, tu sebab takde video raya. 2010 tak balik, so semangat nak buat meskipun time ni takde geng. Serius, memang time ni agak kesunyian gak lah. Rosmin dah balik Malaysia time tu dan baru jer nak kenal2 ngan Hafidz. Tapi nak buat gak, so aku buat konsep multi bahasa lah.

So rakam video ni pun guna tripod je depan pintu dalam bilik. Aku beraya dengan komuniti Malaysia time tu.

 

2011

Lepas tu dapat balik geng baru dan tahun tu, decide untuk buat lagi versi perantauan. Kak Zarina pulak semangat nak join, so aku pun seronok sebab boleh buat scene family. Walhal, rumah tu sebenarnya rumah sewa aku. Memang rumah sewa paling best aku pernah sewa kat UK sebab lawa dan tengah town.

Nak dijadikan crita pulak MHI buat pertandingan video raya so kitorang submit dan menang, jadi dapatlah duit dan kitorang gi makan Nandos halal kat Newcastle ramai2. Teruja sebab Elly Iskandar call untuk set masa temuramah. Pastu kena interview dengan Abby.

 

2018

Tahun 2012 dah balik Malaysia maka ketupat rendang dan kuih muih di tanah air buat aku berat punggung nak buat video. Maka bila bersabatikal di Jerman dan bebudak Darmstadt suka gak video-video ni, terus menjadilah.

Diorang yang start dulu sebab kena approach rancangan Bubur Lambuk International so kitorang shoot la di suatu petang di bulan Ramadhan.

https://web.facebook.com/amrisolarstreak/videos/10155721423078214/?v=10155721423078214

 

 

Then, aku propose untuk buat video raya. Video ni hari tu awal bulan puasa dalam 1000 lebih je kat IG. By raya tahun ni dah naik 4000 views.

Tahun ni baru orang tgk rupanya.

 

 

So that’s it.

Best gak abadikan kenangan bersama sahabat2 dan ahli keluarga dalam video raya ni.

Angin Lalu

So Youtube had decided to remind me that I posted this song 7 years ago.

And 7 years is actually a loong time.

Waktu aku buat lagu ni dah minta Hafidz untuk rakamkan, aku dah mendekati masa nak habis pengajian kat Durham. Even minit 1:15 pun ada draft awal untuk thesis aku.

It was a difficult but simpler time compared to now.

But life is about taking it easy I suppose.

Semalam aku balik dari pertandingan debat di UNISEL. Kereta aku 4 orang ja – wife, Syakir dan Wong. Sambil-sambil dalam perjalanan dari Bestari Jaya yang jalannya berombak tu, kitorang stop beberapa kali. First stop makan di Simpang Pulai sebab nak jamak taqdim kat situ. Lepas tu layan  mi udang di Changkat Jering pulak. Lepas tu layan meatball kat IKEA Penang yang baru buka tu.

I always enjoy IKEA. Walaupun aku memang tak adalah nak belanja ribu-ribu hanya untuk perabot sebab lebih baik travelling, walaupun sekarang nak travel pun bukan main susah; tapi seronok juga tengok-tengok.

Aku akhiri post ini dengan gambar berikut. Sila klik gambar

Sudoku Terjemahan

Alhamdulillah, visa dah lulus. Aku pun dah book tiket semalam. Ada beberapa lagi paperwork kena isi, tapi dah mula nak kena sort out lah ni.

Aku baru ja buat terjemahan untuk lagu Ed Sheeran’s Perfect. Student aku tanya, ‘kenapa letak ‘a non-Google translation’?’ Diorang tanya sama ada sebab ada orang complaint ke. Aku kata tak lah. Saja. Sebab banyak juga versi Google translate yang orang buat. Ni terjemahan bukan versi Google lah kiranya.

Aku bagitau kat Tiqah hari tu, aku rasa translate lagu ni macam main sudoku. And I actually dislike Sudoku albeit Maths is so-called related to it.

Bila aku nak terjemah misalnya ‘I found a girl, beautiful and sweet’.

Maka aku akan terjemah ‘Aku berjumpa/bertemu/temui wanita/gadis’ untuk ‘I found a girl’.

Kemudian bila nak terjemah ‘beaufiul dan sweet,’ dia jadi ‘cantik/ayu/lawa dan manis’.

So disebabkan yang line kedua tu jadi ‘manis’, maka teruslah guna perkataan ‘gadis’ supaya rimanya sama.

So macam main Sudoku la pada anggapan aku. Macam main puzzle.

Lama dah takleh nak buat macam ni. Tapi, maybe la, nanti time sabbatical, tika malam sejuk tak tau nak buat apa, boleh la buat aktiviti Sudoku Terjemahan lagi.

 

Hihi

Amri – Rebah (Lirik)

Aku buat lagu ni lama dah. Dah perform waktu But Cikgu, We Lost! tempoh hari. Tapi ni baru siap rakam. Pulun gak untuk video ni sebab ajak bebudak BC kids berlakon dalam video clip.

Lirik:

Walau detik menyambung masa
Dan aku melangkah
Ribut bagai terus menerpa
Biar aku tempuh sendiri
Sementara hujan, masih lagi jatuh ke bumi

Biar pedih kata manusia
meskipun diri terluka
Akan aku tempuh segala
Sebelum tibanya bahagia

[Chorus]
Rebah, biar tersungkur jatuh
Walau terasa lemah
kaki Ku kan terus Ku Hayun ke depan melangkah
Takkan aku mengalah
Walau tersilap langkah
Jiwaku masih terus membara

Dan kini ku mengenal erti
persahabatan yang
takkan luntur hingga ke mati
walau gempa di atas bumi
namun takkan runtuh
yang kita bina kekal utuh

Biar serong pandang mereka
ku tahu ku tak sempurna
Kita bersama tempuh segala
Sebelum tibanya bahagia

Chorus

Dan kini ku menongkah bumi
Walau panas terik matahari
Di sini semuanya bersemi
takkan ku lepaskannya pergi

[Chorus]
Rebah, biar tersungkur jatuh
Walau terasa lemah
kaki Ku kan terus Ku Hayun ke depan melangkah
Takkan aku mengalah
Walau tersilap langkah
Jiwaku masih terus membara

Rebah, biar tersungkur jatuh
Walau terasa lemah
Jiwaku masih terus membara

Maybe

Semalam terjaga bila anak menakan aku kejutkan.

Dia tanya aku solat tak lagi.

Gelap ja dalam bilik ujung rumah kak aku tu sampai aku pun tak tau pukul berapa time tu.

Jadi aku pun tengok jam.

6.30 petang.

Sayu.

Terus sayu.

Sebab tido petang memang rasa tak best.

Tambah lagi sebab baru ja lepas habis program untuk bebudak Form 6 sekolah kak aku.

Lepas habis program selalu macam tu, rasa tak best. Sebab dah ramai-ramai kan?

 

Terus teringat lagu sendiri yang baru upload dua tiga hari lepas.

“I wake up in the dusk, I’m feeling weary as the sun down
And you came into my head, whispering the words you’ve always say…”

Sigh.

Amri – Under A Starry Night

Amri – Under A Starry Night (You’re My Destiny)
[Original Song]
Music and Lyrics by Amri

Lyrics

I saw you one day
And feeling like
I never knew you before
You’ve been there and
Stealing off my sight
As we walked under a starry night

I’m reaching out to you so
Hold my hand
I take you on a ride
Through a journey that you’ve never been
Through the darkness and into the light

Keep on wondering
Keep it on a roll
You’re my demon
You’re my angel soul
I’m drowning in this lonely river
So save me
[Chorus]
Coz I’m feeling so right
When I am missing you
You came right into my mind
I know you feel it too

Coz I’m feeling so right
When you are next to me
With your smiles that touch my heart
Coz you are my destiny

Coz you are my destiny

You’re telling me your dreams as day goes by
We finally could try
saying up the wish and give a fight
Fly away under this starry night

Whenever we stumble and we fall
We come back from the crawl
Don’t you ever worry what it could’ve been
I’ll be there
Keep on wondering
Keep it on a roll
You’re my demon
You’re my angel’s soul
I’m drowning in this lonely river
So hold me

[Chorus]
Coz I’m feeling so right
When I am missing you
You came right into my mind
I know you feel it too

Coz I’m feeling so right
When you are next to me
With your smiles that touch my heart
Coz you, you’re my destiny

Coz you, you’re my destiny
Coz you, you’re my destiny

Coz you, you’re my destiny
Coz you are my destiny

 

 

I saw you one day
And feeling like
I never knew you before
You are there and
Stealing off my sight
As we walked under a starry night

Coz you, you’re my destiny
Coz you are my destiny