Last month

Tags:

Senyap ja around USM. Nak cari parking kereta pun senang.

Banyak dah staf yang bercuti. Aku tak ambil cuti sebab kalau ambil cuti pun, nanti bila balik kampung, tidur saja sepanjang hari. Esok tengah hari, lepas ambil Mirza yang akan sampai kat airport waktu pagi, barulah balik kampung.

So how’s life?

Sem lepas dah ada 3 orang bebudak Masters (Mixed mode) yang dah lepas buat research. Coming next semester: 1 PhD student, 1 final year project student dan 3 MSc Teaching Project students akan buat research di bawah pemantauan aku. Every time these people come in, I’ll warn them. I said, ‘I’m new, so don’t expect me to know as much as the other lecturer’.

Dan malam ni landlord aku nak datang untuk suruh aku sign contract baru. Berjaya minta dia reduce sewa rumah sebanyak RM50. Okay la tu. Boleh cover streamyx. But also reminding me that I’ve been here for a year already! 1 year in USM went very quickly. Usually revolves around work stuff which is one of the reason why I don’t write much about.

Oleh kerana itu, aku nak tampal gambar yang diambil bulan lepas.

Gambar konvo bulan lepas. Ada rezeki aku untuk sampai Durham balik. The graduation was nice. Kat sana, diorang panggil congregation. Buat dalam Durham Cathedral. This time tak bawak parents aku sebab takde duit. But it turned out to be a very exciting day. Even leading towards it, dua hari sebelum tu, aku jumpa Hasnol. Hasnol belanja makan kat Capital. Dia nak blah the next day sebab dia pun dah habis PhD dia. Kitorang sempat ke rumah lama dan jumpa mak cik sebelah rumah kitorang yang bernama Pat. Kebetulan Hasnol ada sekotak coklat yang dia cadang nak bagi kat orang lain, tapi orang tu takdak, so kitorang (or actually just him) bagi kat Pat. Terharu Pat bila dapat lawatan kitorang.

It was nice. Although it was a bit sad though. Rumah yang kitorang duduk dulu (Oh, rumah yang aku buat video klip raya yang masuk MHI, dan juga lagu Hey Soul Sister tu), diberitahu oleh Pat berada dalam keadaan teruk. Filthy, that’s what she said. Sedih dengar. Orang selepas kitorang keluar tu tak jaga.

Other than that, congregation day went amazingly. Sesi aku sebelah pagi tu tak hujan (sebab sesi petang hujan), ramai kawan-kawan Malaysian aku pun end up dalam sesi yang sama, dan lepas tu aku hang out dengan kawan-kawan Durham, jumpa supervisor : it was a great day.

And walking along Durham riverside was a good reminiscent of my life back then.

And the graduation day was a good way to say ‘goodbye Durham’ (-;

2 thoughts on “Last month

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *