Counting Stars


Baru balik dari KL atas urusan kerja. Baru sampai tika Maghrib tadi.

Bertemu pensyarah-pensyarah matrikulasi aku. Dan tiba-tiba teringat beberapa bulan lampau, juga berjumpa pensyarah aku tika KMPP dulu.

Aku sapa dia. Perkenalkan diri. Tanya jika dia ingat sama aku.

Dan spontan sahaja dia membalas, ‘ingat, kamu kan dulu selalu mengajar depan kelas. Nak jadi pensyarah kan? Dah jadi lah ni’.

Buat jiwa rasa suam sekali. Terharu.

Buat aku rasa bersalah juga.

Berapa kali sangatlah aku jumpa guru-guru dan ucapkan terima kasih….

Sigh

 

 

Red

Tak update pun in September. Padahal it was my birthday month.

Turned 29 this year.

And sangat busy. Which is one of the reason kenapa tak update blog. Tapi sempat ja main Plants vs Zombie 2 bila bila ada masa. Well…

 

I don’t think age is what making me doing all the changes. The responsibility is. Sampai nak santai-santai buat lagu pun tak dapat.

Hari tu USM ada busking aka open mic session kat Dewan Budaya. Dah bagitau Andy, Dewan Budaya kata nak pergi drop by untuk berkaraoke. Tapi tak sempat.

But yeah, all of the busy-ness isn’t all terrible.

The thing is – I’m geeky. I enjoy doing everything I’m doing now.

Kadang-kadang dapat saat-saat berharga yang boleh buat aku tersenyum sendiri.

Macam hari tu.

Aku bagi kuiz kat students. 3 soalan true and false.

Sebelum aku keluar, aku cakap, ‘you know, it’s really good to go out the class and still discussing the things that we learnt’, meh, something along the line, ‘so.. I’m gonna tell you that for the first question (which is the true/false question), everything is true,’ followed by the students giving and ‘awwwhhhh’ sounds, showing dissatisfaction.

Maaan, moment like that was kinda precious. Sayang tak rakam video time tu.

Anyway, I love teaching. That moment when I can see the face of my students understanding my preaching – is precious.

Oh, and that moment when I realise that they don’t even have a freaking clue of what I said – well…. hmm….

 

Oh, sebab dah boleh tengok Youtube kat USM kan? So…

Computer

Life is good. Pulled the joke,

“I don’t know about you, but I’m feeling …18” in the class the other day. Shown the picture where it says that my biological age is 18, as seen in previous post.

Just turned 29 the other day. Spent the day with my loved ones. Had a simple celebration but sweet enough, I would say.

New semester had started last week.

This semester I’m using this thing call Microsoft Surface which is pretty cool. No more tedious OHP Projector and those time where I have to adjust the clarity. Surface has pen and I could write easily. And the thing I’ve written in the lecture is automatically uploaded on web so my students can see it online.

Pretty cool aite?

So I ask my students, ‘do you guys have computer at home?’, so that I know if they can browse it in their room.

Bit of murmur going around. So I continue, ‘whoever has computer, please raise up your hand.’

Bit of hand raising. Some looks confused.

“Who doesn’t have computer?”

Still the same.

‘Sapa ada komputer kat bilik?’ so maybe Malay would be better?

Then I heard ‘kitorang ada laptop!’

What?

Then I went like ‘laptop tu… komputer riba laaa!’ followed by the burst of laughter from my students.

Maaan! Honestly? I’m probably so old that I do not know that computer these days are referred as that bulky desktop computer?

Anyway….

 

I don’t know about you…

… but I’m feeling 18.

Hehehe.

At least 2 orang ingat aku pergi buat medical check up sebab amik data di atas.
Taklah. Ni pergi daftar kat gym baru so diorang buat benda alah ni.

Haruslah happy sekejap sebab biological age jauh lebih mudah daripada umur student.

Well… kalau diorang buat pun, entah biological age diorang dalam 14, 15 kan?

Regardless..

Berat 57kg lepas abis posa. Sob sob.

One thing you should know about me ~ I hate losing weight. More is better. Hari tu 61kg.

So sekarang sudah mula mahu work out balik bagi menambah jisim.

It has something to do with the culture, I should say. When I was in the UK for years, I rarely, and probably never got any remarks of me being skinny. It’s only in Malaysia that I will come across people and even some random people I am not close enough with, who will come and say, ‘oh, you looks so skinny’.

Well, I heard if you are a bit fat, you got that kind of remarks too. But well, that’s the thing, for our people – Muslim people, who are somewhat being told that something underneath are more important that layer of clothes and skin, unfortunately we’ve been judged by our physical appearance a bit more than we should.

Well, I’m probably wanting to gain weight for that kind of reason as well, but am also for bit of fitness.

Tambah lagi dengan kerja kat ofis yang memang semendang dalam aircond. So.. that’s a motivation too.

Anyway…

Gambar raya tahun ini.
Selamat Hari Raya semua!

Last month

Senyap ja around USM. Nak cari parking kereta pun senang.

Banyak dah staf yang bercuti. Aku tak ambil cuti sebab kalau ambil cuti pun, nanti bila balik kampung, tidur saja sepanjang hari. Esok tengah hari, lepas ambil Mirza yang akan sampai kat airport waktu pagi, barulah balik kampung.

So how’s life?

Sem lepas dah ada 3 orang bebudak Masters (Mixed mode) yang dah lepas buat research. Coming next semester: 1 PhD student, 1 final year project student dan 3 MSc Teaching Project students akan buat research di bawah pemantauan aku. Every time these people come in, I’ll warn them. I said, ‘I’m new, so don’t expect me to know as much as the other lecturer’.

Dan malam ni landlord aku nak datang untuk suruh aku sign contract baru. Berjaya minta dia reduce sewa rumah sebanyak RM50. Okay la tu. Boleh cover streamyx. But also reminding me that I’ve been here for a year already! 1 year in USM went very quickly. Usually revolves around work stuff which is one of the reason why I don’t write much about.

Oleh kerana itu, aku nak tampal gambar yang diambil bulan lepas.

Gambar konvo bulan lepas. Ada rezeki aku untuk sampai Durham balik. The graduation was nice. Kat sana, diorang panggil congregation. Buat dalam Durham Cathedral. This time tak bawak parents aku sebab takde duit. But it turned out to be a very exciting day. Even leading towards it, dua hari sebelum tu, aku jumpa Hasnol. Hasnol belanja makan kat Capital. Dia nak blah the next day sebab dia pun dah habis PhD dia. Kitorang sempat ke rumah lama dan jumpa mak cik sebelah rumah kitorang yang bernama Pat. Kebetulan Hasnol ada sekotak coklat yang dia cadang nak bagi kat orang lain, tapi orang tu takdak, so kitorang (or actually just him) bagi kat Pat. Terharu Pat bila dapat lawatan kitorang.

It was nice. Although it was a bit sad though. Rumah yang kitorang duduk dulu (Oh, rumah yang aku buat video klip raya yang masuk MHI, dan juga lagu Hey Soul Sister tu), diberitahu oleh Pat berada dalam keadaan teruk. Filthy, that’s what she said. Sedih dengar. Orang selepas kitorang keluar tu tak jaga.

Other than that, congregation day went amazingly. Sesi aku sebelah pagi tu tak hujan (sebab sesi petang hujan), ramai kawan-kawan Malaysian aku pun end up dalam sesi yang sama, dan lepas tu aku hang out dengan kawan-kawan Durham, jumpa supervisor : it was a great day.

And walking along Durham riverside was a good reminiscent of my life back then.

And the graduation day was a good way to say ‘goodbye Durham’ (-;