Menjawab Khutub Pingu

Published by:

Lama lak tak merapu-rapu secara berjemaah. Jadi hari ni mahu menjawab blog Halim. Halim ialah kawan aku dari USM dulu. Goes with nickname Pingu Toha dan sudah pun menulis beberapa buku cinta. He played a huge part in translating I’m Yours Malay Version, way way back then. In his latest blog post, adalah dia suruh menjawab soalan berikut untuk menjadi karakter dalam buku novel dia. Maka, demi mencari publisiti murahan, aku menjawab di sini.

Oh, klik sini untuk baca dia punya entri terlebih dahulu.

Maka, jawapan (yang dikalerkan dengan warna biru)

***

Scene 143. EXT. Bus stop – siang.

Awak, ya, A.W.A.K., Y.O.U., sedang menunggu bus. Kelihatan BUKAN NAMA SEBENAR melangkah ke bus stop dan duduk tidak jauh di sebelah awak.

Efek bunyi cengkerik.

Tiba-tiba…

BUKAN NAMA SEBENAR: Tumpang tanya, boleh saya tanya?

AWAK: (Sentap) Er… er… er… tapi…

BUKAN NAMA SEBENAR: Cinta tu apa?

AWAK: Er…. (sambil menggaru-garu dagu yang ada stubble hasil dari shave dua tiga hari lepas). Rasa (diam dua saat). Rasa dari hati yang buat diri jadi lemah, tapi penuh seribu harapan.

BUKAN NAMA SEBENAR: Jodoh tu apa?

AWAK: Hm… (masih menggaru stubble). Yang dah tertulis. Yang kadangkala rasa itu ada. Kadangkala tiada. Tapi memang sudah dia dan saya itu akan hidup bersama.

BUKAN NAMA SEBENAR: Macam mana nak tahu itu cinta ke jodoh?

AWAK: Mati (sambil kepala Bukan Nama Sebenar senget ke kiri, menanti jawapan lagi). Bila cinta kekal ke mati. Itulah jodoh. (Tersenyum sambil memandang ke depan. Mata bercahaya)

BUKAN NAMA SEBENAR: Macam mana nak cari jodoh?

AWAK: Tunggu saja. Biar jatuh dari angkasa raya. (melihat Bukan Nama Sebenar sambil tersenyum)

BUKAN NAMA SEBENAR: Macam mana nak dapat cinta?

AWAK: Lihat dengan mata. Rasa dengan hati.

BUKAN NAMA SEBENAR: Awak pilih yang mana satu? Cinta DAN jodoh? Atau cinta semata-mata? Atau jodoh sebenar-benarnya?

AWAK: Saya manusia. Saya pilih cinta. Dan jodoh itu sebagai doa. Biar kekal selamanya.

BUKAN NAMA SEBENAR: Do you want to get married first, or fall in love first? *ttibe cakap ingris*

AWAK: Motip tetiba bercakap ingris??

BUKAN NAMA SEBENAR: Kthnxbai.

BUKAN NAMA SEBENAR tiba-tiba terbang melayang-layang meninggalkan awak.

Seremmmmmmmmmmmmmmmmmmmm tak? Kiki.

***
Halim, dengan ini aku menunggu untuk dicameokan dalam buku ko. Terima kasih

Akhir

Published by:

2 pagi tapi tak tido lagi. Tambah lagi bila letih, lagi susah nak tido. Tadi kelas terakhir untuk semester ni. Dan paper yang aku ajar takde exam, so takyah mark exam. Yeay!

Oops, apa ingat student ja happy bila takde exam. Pensyarah pun turut happy tau.

Tapi seriously semester ni sangat penat. Walaupun kuliah hari Selasa 3 jam ja, tapi untuk preparation, memang banyak masa diperlukan. But regardless, it was fun.

And less than a month, akan pergi ke UK.

“Bila balik UK?” Shila tanya aku tadi waktu dia call. In my head, like.. balik? Pergi lah.

But yeah, I’m really looking forward to go back to Durham. There’s a lot of nice memories had been made over there.

A close friend of mine went like ‘I envy you, seems like you are sorted and you look happy’. Well yeah, tapi orang putih kata, I’ve paid my due (although I feel like there’s still more to come – the hardship).

Salah sorang budak kelas aku tadi kata, dia tak tido malam sebab buat assignment.

Well, I should be more emphatic, tapi aku lebih kejam so aku reply,

“yeah, that supposed to happen. When I did my Masters (and then PhD), I didn’t sleep for like 5 years”.

Well…

Semalam jadi hakim untuk debat S P R M (diselangkan supaya kalau orang google perkataan tersebut, taklah ter-masuk dalam page tak profesional ini), waktu diorang nak kasi cenderamata, yang pengacara majlis tu panggil aku ‘encik’. Sekali penonton dari kalangan bebudak USM la jugak, pakat-pakat jerit ‘doktor’.

Aku macam…. haiyoh… ada pengarah S P R M Penang tu…

But anyway, kalau dipanggil encik pun, takpa.

Kalau tak diberi cenderamata pun takpa.

Oh, tapi kalau beri honorarium takpe sebab boleh guna untuk makan KFC. Keke.

But regardless, lepas ni aku nak demand untuk apa-apa event yang aku datang, cenderamata, kalau hendak diberi, perlulah dalam bentuk makanan. Satu, diorang boleh jimat bajet. Secondly aku pun boleh jimat bajet jugak untuk kunyah-kunyah. Oh, tak pun Donut JCO! Sekarang ni, asal pergi Queensbay, beli donut JCO. Coco Loco tu aku suka. Dengan Tira Miss U. Best yang tu.

Semalam beli 3, ada lagi 2 ketul kat dalam peti ais.

Boleh buat supper sebelum tido :P

Good night (pada sesapa yang baca time-time nih)

P.S: Orang-orang Brunei selalu guna ‘akhir’ untuk maksudkan ‘lewat’ :)

Berjalanlah

Published by:

‘Dr ni asyik berjalan jer,’ kata student Masters aku.

Honestly, yes. Rasanya duit gaji aku dihabiskan dengan berjalan-jalan sahaja selain membayar sewa rumah dan bil telefon. Cuti pun dah banyak ambil sebab duk berjalan-jalan. Perasan tak yang dalam video baru tu, yang aku atas bot tu? Yang tu kat Brunei 2-3 bulan lepas. Pergi kenduri Arni. Tapi tak sempat pun nak cerita kat blog sebab lepas habis tu, pergi berjalan ke mana ntah pulak. Oh, pi kenduri Shila kat Pahang.

Dan InsyaAllah, bulan depan akan kembali ke UK. Ada rezeki aku untuk attend graduasi yang mana kat Durham diorang panggil congregation istilahnya, dan bukannya convocation. Sama ja lah.

Kali ni parents aku tak pergi sebab aku takde duit plus konvo kat UK ni taklah semeriah mana. Dah pun bercadang untuk berjalan-jalan lagi di UK kelak. Alhamdulillah, ni rezeki aku lah. Kesian kat anak-anak menakan sebab diorang tulis kat wall kata nak ikut.

Hari tu jumpa diorang, aku sempatlah memberi ceramah, nasihat dan peringatan berkenaan jalan-jalan ni. Kata aku, aku dulu pun ada peluang berjalan time dah umur 20 lebih dah. Diorang, baru berapa tahun dah terbang dah pergi negara lain (hari tu diorang pergi Vietnam, aku dengki sebab takleh ikut sebab cabut gigi bongsu itu hari)).

Ish, tapi itulah. Bila dah makin tua ni, mula nak memberi nasihat itu ini. Padahal aku sendiri pun patut kena nasihat diri sendiri agar menyimpan duit untuk beli rumah. Ahem, bila harga kereta nak turun ni?

Regardless, life is good. Selepas 4-5 tahun tak dapat tidur malam serta dapat sindrom nervous breakdown, akhirnya dapat juga menikmati hidup ini sambil terbang-terbang ke sana sini.

Well…

Sekarang ni sudah mula diapproached oleh students untuk jadi supervisor.

Diorang ni.. nih mesti approach aku sebab menjangkakan aku akan jadi supervisor yang baik kan? Sebab ramai lagi pensyarah lain yang lagi experienced dalam bidang diorang sebenarnya. Aku ni tak sampai setahun pun lagi kat sini. Takpelah, nanti kalau diorang deal dengan aku time aku belum makan lagi, baru diorang tahu kot aku ni macam mana sebenarnya :P

 

8 years

Published by:

Host brother aku, Ken dari Jepun datang melawat.

Dulu time 2004, aku ada chance pi Jepun bawah cultural exposure program. USM la taja. So waktu kat sana, aku dok kat rumah dia 2-3 hari. Program sepuluh hari ja pun, tapi dek kerana program tu lah aku ada motivasi untuk belajar overseas. And the story unfolded already…

He’s still here. Petang ni nak bawa dia pi rumah kak aku lepas tu malam cadang nak gi Lenggong.

Gambar ambil dua malam lepas

That was 8 years different! :D

Amri – Hanya Satu Kamu (feat Syahrill)

Published by:

Ku pulang, melangkah kaki
meninggalkanmu
Cinta bagai bunga yang berkembang
namun layu kerna tidak disirami kasih

Oh sayang, ke mana kamu pergi menghilang
Buatkan ku rasa sendiri
tertanya jikaku masih di hati

Bila berjauhan buat ku rasa terseksa
Tidak mendengar suaramu buatku tertanya
Jika masih ada cinta di antara kita
Atau sudah hilang entah ke mana

Chorus
Dan bila aku sendiri
Meratapi kau yang pergi
Dan terus aku mencari
Mengapa cinta kan sepi
Ku tersungkur
kerna harapan hancur
harapan hancur

Dan bila aku berdiri
Mengatakan ku takkan pergi
Ku menunggu hinggakan kembalinya dirimu
Dan akan ku terus menunggu
Hanya satu kamu

 

Harapan akan cinta kita kan kembali,
kan ku kota janji yang terpatri
membajai kasih yang telah bersemi

Kau hilang
buatkan ku tersedar tidurku
dan jagaku mencari kasihmu
terkenang detik yang telah berlalu

Dan di satu ketika
kita bersama
di bawah rembulan
mengharung samudera

Adakah itu mimpi
atau realiti
tak mahu kalau hanya mimpi

Chorus
Dan bila aku sendiri
Meratapi kau yang pergi
Dan terus aku mencari
Mengapa cinta kan sepi
Ku tersungkur
kerna harapan hancur

Dan bila aku berdiri
Mengatakan ku takkan pergi
Ku menunggu hinggakan kembalinya dirimu
Dan akan ku terus menunggu
Hanya satu kamu

Pabila sirna harapan hilang, diriku tertanya
masihkah cinta akan berbunga
atau layu berguguran

Chorus
Dan bila aku sendiri
Meratapi kau yang pergi
Dan terus aku mencari
Mengapa cinta kan sepi
Ku tersungkur
kerna harapan hancur
harapan hancur

Dan bila aku berdiri
Mengatakan ku takkan pergi
Ku menunggu hinggakan kembalinya dirimu
Dan akan ku terus menunggu
Hanya satu kamu

Sharing

Published by:

Baru balik dari sesi perkongsian pengalaman di DK G, bersama Mahadi.

Sebenarnya aku sendiri pun confused, disebabkan kitorang takdelah define lelebih kat students yang nak berkongsi fasal apa. Misalnya, boleh ja kalau tetiba kitorang kongsi, bagaimanakah hendak berbackpacking dengan jimat di Eropah.

Tapi ramai gak student yang datang. So, Alhamdulillah.

Aku rasa sesi ni lebih kepada benda-benda yang aku dan Mahadi selalu sembang. Sembang fasal assignment student, fasal exam, dan rugi juga kalau keluhan tu, setakat aku dengan Mahadi ja yang tahu. Biar student ni datang, dan diorang boleh dengar sendiri.

I think it went well. Aku dah cakap kat Ros, MPP Maths dan Mahadi sendiri, suruh jadikan sesi ni sebagai sesi santai.

Hasilnya, aku bersembang dengan Mahadi, aku bahasakan diri ‘hang-aku’, dengan students, aku sebut ‘korang-saya’. Korang tu..

Dan harapnya bagi yang kurang motivasi sebelum ni, dapat la tumbuhkan sedikit motivasi.

I was thinking ~ hm… Mahadi and I did make a good team. Sebabnya aku tak pernah kot duduk depan dengan Mahadi dan buat sesi macam tu.

Eh, actually waktu Tahun 2, ada persatuan mana ntah jemput aku dan Mahadi untuk kongsi tips belajar jugak.

Tapi waktu tu, sesi formal lah.

Anyway…

Had a good time. Kalau ada peluang, kitorang buat lagi, dan kitorang cuba improve lah apa-apa yang patut :)

P.S: Sangat appreciate diorang datang sebab benda ni takde pun unit CSD ke apa benda ntah diorang panggil, setakat buat suka-suka ja.