Forced Update

Published by:

Memaksa diri sendiri untuk update.

Sebenarnya ada projek lagu baru. Tapi dek kerana komitmen kerja dan projek lain, maka tak sempat nak duduk-duduk dalam mode seniman. Sebenarnya taklah sibuk sangat pun, tambah lagi student nak mula cuti sekarang ni. Kerja dalam amaun yang biasa. Cuma aku nak buat lagi projek HoP kat sekolah kak aku akhir bulan ni.

Which is totally fun. Program ni dah masuk tahun ketiga dah nih. Dapat biayaan dari USM dan Mahadi dan Elly akan turut serta.

HoP ni, kiranya kem Bahasa Inggeris. Tapi bukan kem BI yang setakat pergi lepak-lepak. Kitorang buat ada konsep penyingkiran. Maksudnya, kalau perform tak best, diorang tersingkir. May sounds scary for a secondary school program, but I think it’s one of the good way to kinda force them to try their best. So, selalunya adalah menangis-nangis bila tersingkir. Keke.

Anyway, walaupun this is a long shot, kalaulah ada antara korang ni cikgu-cikgu sekolah yang berminat untuk aku handle program yang sama untuk sekolah korang, bolehlah hubungi aku. Boleh aku bagi penerangan lebih lagi berkenaan projek ni. Janji, semua perkara berkaitan pencarian peserta, dana, lokasi (sebab kitorang buat kat kem, rather than kat sekolah) diuruskan oleh pihak guru tersebut ataupun sekolah.

Sounds good?

Hari tu Mahadi tanya gak kenapa dah lama tak update blog. Tapi itulah, aku biasanya kalau mood-mood happy macam ni, berat rasa nak menulis. Kalau tengah tertekan jiwa, baru la nak mencari blog.

 

Anyway… nak kena sambung buat kerja.

 

Scam

Published by:

Semalam, sehari selepas buka akaun Maybank, tetiba ada orang telefon. Katanya dari Maybank juga, yang nak bagitahu aku layak dapat Maybank Visa card apa benda ntah.

So, aku layan la dulu.

Until dia tanya soalan, untuk dapatkan kad tu, dia nak kena sync in dengan expiry date my current debit card. Terus aku snap.

Aku cakap, ‘saya tak bagi info macam tu melalui telefon’. Lepas tu, dia pun balas, katanya aku bolehlah ke bank untuk urusan kad tersebut, kalau aku nak.

Well, ini bercerita fasal scam lah. Banyak kes dah yang memang ada kan? Biasanya kalau dia minta detail macam nombor kad, expiry date,ha.. tu memang nak scam lah. Itu sebab aku discourage untuk orang letakkan tarikh lahir untuk paparan umum seperti di Facebook sebab tarikh lahir tu boleh digunapakai untuk pengesahan sekuriti bank. Anyway…

Yang aku peliknya, diorang ni tahu pula nama penuh aku bila call aku. Terus aku dengan Mahadi buat spekulasi yang sebenarnya ada orang dalam yang buat kerja itu semua.;

On a different story, semalam, aku dengan Mahadi pergi tengok Les Miserables kat Gurney.

Wah, cerita ni memang sangat muzikal, sampai nak mati pun sebab menyanyi dan mengharmonikan suara.

I think it’s a good movie, considering that I actually like some musical. Sebenarnya teringin nak tengok movie ni sebab curious. Poster Les Miserables ni kan memang selalu keluar dalam billboard kat New York dalam cerita Friends. So, nak tahu lah apa ceritanya.

Tapi, nak dijadikan cerita, waktu kitorang menonton, tetiba ada couple ini tidur ketika tayangan. Siap berdengkur lagi, sampaikan ada satu babak yang memang patutnya sunyi tapi dramatik, semua orang dalam panggung dapat dengar dengkur diorang ni dan beralih ke belakang untuk melihat. Sayangnya lagi 20 minit cerita ni nak habis, diorang pun bangun dan meninggalkan panggung, jadi kitorang reramai tak dapat nak tengok wajah-wajah yang tido dalam cerita itu.

Too bad..

Hero Cerita

Published by:

Kata orang,
kasih itu biar satu,
teman itu biar seribu,
kerna lumrah hidup ini,
tak mahu sunyi mati sendiri.

Namun,
patut si teman bawa ketawa,
atau sekadar senyum bersama,
bukan resah menghiris hati,
buat diri semakin sepi.

Atau,
mereka itu bukan temanmu,
sekadar watak waktu berlalu,
jika kamu hero cerita,
ada teman ada lawannya.

Tapi,
Mungkin bukan musuh tradisi,
hanya kunang-kunang berani,
terpa arah benda bernyala,
Lama nanti hilanglah sayapnya.

Jadi,
Yakin sendiri tipulah minda,
bahawa kamu lebih mulia,
bukan bangga ada di hati,
sudah pun kamu tahu realiti.

Hanya,
sekadar pujuk diri sendiri,
biar mudah menempuh hari.
Kata kamu hero cerita,
ada sinar adalah gelapnya.

Kata orang,
teman itu biar seribu,
kasih itu biar satu,
walau kelat hidup duniawi,
biar yang satu mengubat hati.

-Amri
3 Januari 2013, 10.58 malam

End of a year

Published by:

31st December.

What a year. If I am recapping me, I could still remember that:-

-first few months, January of 2012, I was aiming to finish up my writing of my thesis by March. That was actually when my time is up. 4 years I was in Durham.

February, I joined the beginner street dance group performing for the Durham Uni dance show.

-Even joined a university tournament for Frisbee in March for the very first time (and final time, sadly). But March came up and I still needed some time to touch up my thesis here and there. That’s the thing about thesis writing, bit tricky to set a date and get it right on that time. Oh well, probably if I didn’t dance and play Frisbee through my January and February, I would get much work done. But I probably spent those time sitting in my room feeling miserable for not completing my thesis yet at the time, so no regret :P

-So I finally finished my writing in May and submitted it.

-End of May I was home and started working in USM. I was waiting for my viva to be scheduled. USM students was away for the summer break so basically there’s nothing much happening in USM.

– However, I did the camp with my pet school – SMK Labu Besar. So House of Pumpkin was done in July. And what do you know, they called me back for viva during month of Ramadhan which is late July and actually during Olympic time. So I went back til mid August. Once I said to myself, if I actually finished all of this (PhD study), the success is not because of me. It’s all from Him. And to this day, I believe that. And Alhamdulillah, I passed.

– So August is raya and all…

– … leading towards September where I gave my first lecture ever. Did it for 8 weeks until the second lecturer of the course took over.

– And just like that, it was November. In between that time, I’ve rejoined debate, went to a debate tournament as a judge, went for trips to Singapore and Thailand.

– and today it’s 31st December.

This year had been a roller-coaster one. As you just read up there, it’s drastically change month by month.

So yeah. I’m actually hoping for a much relaxing year ahead, one that I don’t have to worry much about a lot of different stuff, but well, if I’m old enough to realize – that’s not going to be the case.

So, whatever…

I wish you guys Happy New Year then.

Perfect (In Your Eyes) Lyrics

Published by:

Amri feat. Najla Farhana – Perfect In Your Eyes

Lyrics: Amri, geeaquarius, Najla
Music: Amri

How do I
soar into the clouds, touch the sky
Should I be higher, tell me why
Try to be perfect
in your eyes, in your eyes

Hey I’m, just like you, have a thousand dreams
Try to shine even though my light is getting dim
Nothing’s gonna stop me fighting, that is what it seems
I ain’t too strong but I don’t give up, I am not a freakin whimp

Years passed by, and here’s finally, where I am
I don’t own the world, I don’t really give a damn
There’re so many things that I could ask to have under my turf
But it’s unfair, coz it’s already more than what I deserved

Hey, don’t judge a book by its cover
I don’t have much money even though I am a Dr
You try to define me the meaning of satisfaction
And my life should really come to a total perfection
You, thinking that this is how my life should be
A big car to drive ~in the city, so you’re wandering free
Asking me to get a huge house, planning my years ahead
And I will have a  huge debt
but I’m just getting paid

How do I
soar into the clouds, touch the sky
Should I be higher, tell me why
Try to be perfect
in your eyes, in your eyes

How do I
soar into the clouds, touch the sky
Should I be higher, tell me why
I can’t be perfect
in your eyes, in your eyes

We are so much different, hey we ain’t the same
Even if our love is pure, we got such different aims
Should’ve been happy when I see you every different day
But you keep asking me our future every other way

I know, sometimes life needs some good affirmation
And giving you a bit of convincing confirmation
But I can’t promise you what I never had
And everything will be smooth-sailing it won’t getting bad

You say, you believe in destiny eh?
You say, our love would break us free
And even if I swim across a deep blue sea
It ain’t happening if it wasn’t meant to be

It doesn’t mean that I don’t have a dream
when I sit in the corner
Just having thought to myself I’m always a believer
This is my life, this is my way I’ll be living in
Not like you care how I did before, the hurdle I was in

How do I
soar into the clouds, touch the sky
Should I be higher, tell me why
Try to be perfect
in your eyes, in your eyes
Why do you expect me more than I could be
Feel like a loser try to get some sympathy
I have my own weaknesses and my own frustration
Balancing my dreams with a bit of determination

You know, I’m not perfect, I’m just merely a human
Sometimes I’m shining thru sometimes I got burn
So don’t ask me where the future lies
Coz I don’t wanna live a perfect life as perceived in your eyes

How do I
soar into the clouds, touch the sky
Should I be higher, tell me why
Try to be perfect
in your eyes, in your eyes

How do I
soar into the clouds, touch the sky
Should I be higher, tell me why
I can’t be perfect
in your eyes, in your eyes

Perfect

Published by:

New video!!!

Check it out! Ni kiranya English version of Sempurna, tapi tak amik Unik sebab suara Unik dah semakin tak stabil sebab nak baligh. Standardlah kan bebudak lelaki. So amik Najla pulak. Najla ialah adik Unik.

Aku dah warning awal-awal dah, sama ada dia sanggup dimasukkan ke dalam Youtube dan ada kemungkinan mendapat komen-komen pedas mahupun kurang ajar daripada pengguna online. Kira dia dah prepare lah, walaupun for you guys at least, go easy on her. Well, actually, just go easy on anyone. The thing about shamelessly putting your material is – it’s up for critics but also appraisal. Kalau tak, mana nak dapat ayat begini ketika pergi kenduri kahwin anak pensyarah¬† lain.

“Kamu student saya ka?” tanya aku.

“Eh taklah, tapi Dr kan famous”. Gituh kan?! Boleh ja sebenarnya nak cakap, ‘taklah, tapi kenal la Dr’ etc etc. Sampai malu alah aku sebab se-group student ni nak bergambar reramai. Patutnya datang kenduri, gi la tangkap dengan pengantin baru. Hehehe.

Oh, dah melalut ke cerita lain.

So! Give it a go. And share it if you like it?? Nak aku post lirik kah?