Skyfall

Spoiler Alert: Ini  movie review. So read at your own risk.

Semalam, on the way nak balik rumah mak aku, singgah jap Amanjaya Mall yang baru dibuka beberapa bulan lepas. Ajak Rosmin hang out sebab dah lama gak tak jumpa dia. Sejak start semester hari tu memang tak jumpa dia pun.

Pastu kitorang pun decide tengok movie. Memandangkan takde apa yang menarik, so kitorang tengoklah Skyfall. Aku taklah kisah sangat, plus tak interested sangat pun sebab dua movie James Bond sebelum ni Casino Royale dan Quantum of Solace memang dah aku rasa tak best pun.

The thing is ~ cerita action ni aku selalu susah nak enjoy sebab diorang terlalu fokus pada action. Jalan cerita dia ~ basically orang jahat nak bunuh orang baik, orang baik nak bunuh orang jahat. In between, adalah nak selamatkan family ke, orang tersayang ke.. so very cliche.

But at the same time, cerita romantic comedy yang cliche tu aku layan je walaupun ceritanya stereotaip kan? Bias betul.

 

So, aku pun menonton Skyfall tanpa sebarang pengharapan.

And turn out to be, aku enjoy cerita ni.

Beberapa highlight of the movie

1. Rata-rata pengambaran di UK. So, bila dia lalu dekat jalan-jalan area London tu, looks very familiar. Ala-ala walking down the memory lane. Hehe.

2. Ada scene dalam Tube. Pun suka. Aku memang favourite bila ada reference tube nih, sebab tube is the heart of London. Tambah lagi ada part yang kat dalam terowong tube. So, macam memberi insight pada aku apa yang ada kat situ.

3. Ada watak lelaki nerd. Sapa ntah nama mamat tu. Tapi ala-ala can relate (kaan?) bila ada watak-watak macam tu dalam movie. Bukan cerita apa tu – National Treasure pun ada watak mamat geeky kan? Tapi taknaklah watak mamat-mamat geeky yang dijadikan laughing stock dalam cerita, itu tak best.

4. Ada babak kat Scotland!!!! Scotland – one of my favourite place on the Earth. Tapi motip sangat pak cik yang jaga rumah Bond tu tetiba cakap English accent, dan bukannya Scottish. Padahal mengaku dok Scotland jaga rumah tu sejak James Bond dari kecik.

5. Jalan cerita yang kukuh. Taklah sekadar kejar orang jahat dan bunuh. Disebabkan itu aku suka cerita ni.

6. Awal cerita tu dia buat kat Istanbul. So, sebab baru ja tengok Taken hari tu, terasa macam ~ eh, tak ke best kalau tetiba waktu scene diorang kejar-kejar atas bumbung rumah tu, tetiba heroin Taken tu dok berlari-lari jugak atas tu. Hehe.

Anyway…

Do I recommend this?

If you are highly fascinated of London and Britain – YES

My Study Tips

Walking down the memory lane: Gambar time study kat library time kat Brunel University dulu waktu buat MSc.

Ni entri hutang. Janji nak jawab hari tu, tapi takde kesempatan dan mood untuk menulis. So, sekarang baru nak jawab.

 

“as salam abg amri..

boleh abg amri share cara abg amri study? =)”

Ikah

 

 

Ikah,

Saya cuba jawab secara umum, tidak merujuk pada mana-mana peringkat sama ada Ikah di peringkat sekolah, matrikulasi mahupun universiti.

Pertama sekali, saya rasa, untuk skor satu-satu subjek, kita perlu study smart. Jadi cara belajar yang betul itu penting. Baru hari itu saya berbual dengan anak murid kakak saya yang nak menduduki STPM. Saya tanya cara study mereka, kerana mereka buat bidang sastera. Jawab mereka, mereka buat nota. Saya tanya, buat latihan tak? Mereka kata belum.

Bagi saya, dalam apa-apa subjek pun, memanglah mempunyai nota yang teratur itu penting, tapi kalau tidak membiasakan diri dengan latihan, maka tidak cukup berkesan untuk tujuan peperiksaan. Kerana selaku tenaga pengajar sekarang ini, saya sedar bahawa dalam membuat soalan peperiksaan, maka perlu ada 3 bentuk soalan.

i) Soalan mudah – yang sekadar baca nota, tidak cuba buat latihan sudah boleh jawab soalan tersebut.

ii) Soalan sederhana – yang perlukan pelajar tunjukkan kefahaman konsep yang dipelajari. Biasanya soalan ini straight forward. Latihan yang biasa mencukupi.

iii) Soalan sukar – yang perlukan pelajar fikir lebih sikit. Kalau peringkat SPM, yang ni biasanya perlukan lebih masa untuk menjawab, dan kalau betul-betul faham sesuatu topik, baru boleh jawab. Dan kalau hendak yakin dapat jawab soalan ini, perlukan biasakan dengan soalan berbentuk peperiksaan.

Maksudnya, kalau benar-benar mahu skor untuk peperiksaan, perlulah selalu menjawab soalan berbentuk peperiksaan.

Faktor masa

Biasakan diri menjawab dalam tempoh masa seperti dalam peperiksaan. Maksudnya, kalau anda di peringkat SPM, cuba buat model peperiksaan dalam masa yang diberikan. Sebabnya, kepantasan menjawab ini juga penting. Kalau peringkat universiti, juga begitu.

Budaya belajar

Beberapa hari yang lalu bebudak debat tanyakan saya bagaimana saya study dahulu, kerana saya pun memang sibuk sertai latihan debat ketika saya belajar di USM. Kata saya, saya memang skema dulu-dulu. Saya biasa study waktu petang, dalam pukul 5 sampai Maghrib.

Mereka bertanya, tak keluar bermainkah?

Tentulah tidak.

Saya memang tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat dan tidak bersenam suatu ketika dulu.

Tapi beginilah. Janganlah jadi seperti saya. Setiap orang perlulah cuba sesuaikan dengan diri sendiri. Bersenam dan makanlah makanan yang seimbang. Tapi dalam perihal belajar, cuba lakukan di awal masa dan bukannya di malam hari. Lagipun, lebih mudah untuk frust dan give up bila buat lewat malam kerana perlu masuk tidur. Tapi kalau buat di petang hari, boleh paksa diri sendiri untuk berjaga.

Latihan

Saya bukanlah pelajar yang cemerlang dalam semua subjek. Misalnya, saya selalu mengabaikan subjek-subjek sastera seperti Sejarah. Juga di universiti, saya selalunya dapat teruk dalam subjek seangkatan.

Juga jangan tiru seperti saya. Jadilah pelajar yang baik dan seimbangkanlah antara semua subjek (Ini ayat safe sebab nanti tiru pulak..)

Cuma biasanya saya lakukan perkara berikut:-

– siapkan latihan sebelum guru memasuki topik baru. Ini biasanya ketika di peringkat SPM yang mana setiap satu dua hari, kita akan berubah topik. Jadi sebelum topik diubah, saya akan cuba memastikan saya sudah cuba latihan-latihan berkaitan. Ingat, ini tidak cukup untuk tujuan peperiksaan, tapi penting untuk pemahaman topik berikutnya.

– ketika di peringkat matrikulasi dan universiti, saya akan cuba siapkan soalan tutorial sebelum kelas tutorial.

Kesimpulan

Ringkas sahaja tips saya. Buat latihan.

Sama ada anda lakukan sendiri, ataupun buat secara berkumpulan, atau bertanya guru, ataupun bertanya kawan; semua itu terpulang pada individu.

Moga inspirasi dan motivasi untuk berjaya datang awal, dan kekal buat selamanya. Selamat berjaya.

 

Bila dirimu rasa kecewa,
dan aku pun pernah rasa yang sama.
Walau jauh impian dan tingginya cita-cita,
azam digenggam tidakkan ku lepas

~ Angin

*Over kan? quote lagu sendiri :P

Grumpy

Hari ni grumpy sikit. Cuaca panas. Hidung dok berair sebab selsema. Batuk juga. Otak tidak cukup bermotivasi.

Khamis hari tu, aku dah habis dah mengajar untuk sem ini. Subjek tu sekarang dihandle pensyarah lain. Dia amik half, aku amik half. Terlebih seminggu sebenarnya sebab confusion yang aku ingat aku hanya perlu cover sampai chapter 3, tapi rupanya chapter 4 jua.

All good. Harapnya minggu akan datang ini, bolehlah spend satu hari untuk buat exam question, kemudian mula buat kerja-kerja research. Budak Masters ada 3 orang under aku, untuk disertation. Sepatutnya penyeliaan start sem depan, iaitu bulan 2. Tapi dek kerana aku tak berani nak mula lewat memandangkan aku tak berapa bayangkan flow dia macam mana, so aku dah mula suruh diorang start buat programming sekarang.

Oh-oh, ni video itu hari

 

dan juga Belaian Jiwa

Yang tu berduet dengan student aku. Syafiq nama dia. Power gak suara dia. Boleh dijadikan potensi untuk projek Youtube nih! [harus selepas ini… bebudak maths yang baca blog ni bergosipan kata aku nak libatkan dia untuk video akan datang, kan?]

Anyway…

Aku akhiri entri kali ni dengan gambar yang diambil Mahadi semalam. Semalam lepak kat rumah Mahadi lepas gym (gatal pi walaupun selsema dan batuk). Pastu pukul 7 ada cerita Perman kat Tv9, so aku layan la sambil baring kat kusyen dia. Sekali Bushra mai mengeliting kat aku sambil join berbaring seperti gambar di bawah.

Jamuan

12 midnight. Baru balik dari jamuan hari raya School Maths. Pensyarah 2 orang ja datang, aku dengan Timbalan Dekan. Sebenarnya hari tu lagi diorang dah datang panggil. Begini bunyinya.

‘Sir free tak 31hb ni’

‘Free ja rasanya, kenapa?’

‘Nak jemput datang jamuan raya’

‘Ha, okay.’

Sekumpulan pelajar itu masih lagi dok melengu macam ada benda tak habis lagi ditanya.

‘Er…er’, diorang.

‘Ha, ni apa nih?’ aku yang mula mengesan ada niat lain disebalik ajakan tersebut.

‘Nak minta sir perform’

Kaaan?

So dipendekkan cerita, malam ni lah.

Sebenarnya demam sikit semalam. Bangun pagi tadi pun rasa berat. Ni pun rasa tak sedap badan sikit. Hujan semalam laa kot. Terkena.

Tapi boleh gak la perform. Nanti-nanti aku upload video. Baru ja tengok balik kejap tadi.

Aku nyanyi lagu Angin.

Sentap sekejap sebab dalam video tu, aku boleh dengar rupanya ada bebudak yang sing along. Wah wah!

Well, that’s the highlight of the night.

Nak kena prepare lecture…

 

 

Amri (feat. Unik) – Sempurna (lyrics)

[Chorus 1]
Dan bila kan ku menggapai semua
Hidup di dalam bahgia
Bilakan aku sempurna, sempurna

Aku seperti kamu punya impian
Tingginya cita-cita segunung harapan
Percaya dunia tidak pun punya sempadan
Selagi diriku mahu maju ke hadapan

Tahun-tahun berlalu dan di sini aku berada
Ku mampu tersenyum walau ku tidak berada
Namun banyak yang kurang, banyak lagi tiada
Ku tak peduli, ini dah lebih dari ku pinta

Usah  lihatku dari luaran
Anggap pula usin ku atu sedalam lautan
Beri definisi bahagia yang tak kesudahan
Seperti hidup ini kan terus berkekalan
Kamu, kata dunia yang bukan kamu ligan
Tapi harapmu pada ku semua kebendaan
Pinta bina mahligai penuh gemerlapan
Hingga ku tertanya bilakan sampai harapan

[Chorus 2]
Dan bila kan ku menggapai semua
Hidup di dalam bahgia
Bilakan aku sempurna, sempurna
Dan bila diriku jadi dewasa
Mungkin ku hanya biasa
Diriku takkan sempurna, sempurna

Kita memang tak sama, nyata pun berbeza
Walau cinta yang satu tapi lain jalan kita
Bila ketemu dirimu makin kusut di minda
Menelah hari esok belum tentu kunjung tiba

Bila kosong, kamu pinta cari sesiapa
Bila satu, kamu tanya bila dua dan tiga
Bila, cahaya mata mu kan cari pasangan?
Bila kan punya cucu untuk dibuaikan?

Kata, percaya pada ketetapan
Kata, semua ini satu suratan
Biar ku redah tujuh lautan
Semua ini bukan pasti jadi genggaman

Diam bukan  erti ku tak punya cita-cita
Bukan mengerti ku mengalah tidak bermaya
Ini ku punya beban, ku punya cara
Sebelum ini  tak pun kau peduli derita

[Chorus 1]
Dan bila kan ku menggapai semua
Hidup di dalam bahgia
Bilakan aku sempurna, sempurna

Kenapa jangkaanmu mengatasi kemampuan
Buat ku rasa ku gagal dalam kehidupan
Ku punya kekurangan juga kelemahan
Cuma berbekalkan secebis keazaman

Lihat, ku tidak sempurna ku hanya insan
Ilmu tak sampai setitis air di lautan
Maka takkan ku punya pengetahuan masa depan
Dan tak perlu lagi ku bertanyakan soalan

[Chorus 2]
Dan bila kan ku menggapai semua
Hidup di dalam bahgia
Bilakan aku sempurna, sempurna
Dan bila diriku jadi dewasa
Mungkin ku hanya biasa
Diriku takkan sempurna, sempurna

Eid

[Gambar: Beraya rumah Pak Lang, ada tilam kat ruang tamu so kitorang pakat-pakat berguling sekejap. Pejam-pejam mata ja, takdelah tido bebetul]

Selamat Hari Raya semua.
Tadi lepas solat Jumaat, imam takbir. Memula dia buat nada biasa. Bukan nada yang lagu orang Melayu kita. Tapi, once makmum sambut takbir tu, terus jadi nada Melayu.

Terus teringat takbir di UK. Nada dia lebih pendek. Tak berbunga-bunga macam nada sini. Dan lebih bersemangat. Tak mendayu-dayu mengingatkan orang-orang yang tak balik kampung supaya rasa sedu-sedan di hari yang mulia ini.

Which is why I should appreciate celebrating Eid here. Ya lah, entah dari mana Allah bagi aku kekuatan untuk sambut 4-5 kali raya kat Durham dengan rasa riang dan tak tragis walaupun tak balik raya, tapi rasanya mak ayah aku rindu gak. So, I’m here. And let’s say I’m savouring it.

Itu sebab sekarang ni, hari raya pertama biasanya aku akan spend dengan family. Pergi rumah Pak Teh, Pak Njang dan Pak Lang. Pastu lepas Maghrib pergi rumah Kak Caq.

Mirza dan Fiki datang lewat dah sebab aku suruh datang lewat sebab nak pergi rumah Kak Caq tadi. Diorang lepak dari pukul 10 sampai pukul 1. Standardlah. Kalau diorang datang, memang duduk lelama. Tadi duk mencuba Siri kat ipad Fiki dengan something-similar-to-Siri kat Samsung Mirza. Sambil-sambil bertindak immature dengan menanyakan soalan-soalan yang prude. Dalam banyak-banyak geng kitorang, kitorang bertiga ja yang memang single lagi. Tu sebab boleh lelepak sampai pukul 1 tak yah fikir anak bini.

Petang tadi, aku buat website. Untuk school maths punya. Kiranya baru prototaip lah kat sini [link may be broken in the future]. Semangat kan? Hari-hari raya pun buat kerja work related. Sebenarnya sebab ada meeting hari Isnin ni, so aku nak tunjuk something. Lagipun, mungkin sudah diasuh kot. Sebab waktu kat Durham, study kena jalan macam biasa ja.

Itu lah…

Aku rasa macam aku sendiri pun masih cuba memahami diri sendiri (motip kan umor dalam 28 tahun masih keluar statement macam remaja). Aku terasa yang duduk kat UK – dah buat aku jadi lebih persistent (which is good) tapi juga picky ataupun particular? If I even explain it right.

Sebab hari tu, aku rasa aku dah menyentapkan satu student ni sebab dia tanya kalau aku amik student untuk final year project. Aku balas, ‘boleh ja, tapi kalau dengan saya, saya tak bagi markah mudah-mudah tau’. Well, if I am in his place pun aku rasa jawapan tu sedikit rude. Macam anggap dia tak cukup bagus etc. Cuma, aku rasa lebih baik dia diwarning awal daripada nanti dah amik, tetiba kemudian menyesal di kemudian hari.

I’m still struggling of behaving in different groups of people. Itulah masalahnya, dalam kelas, I think my students would say I’m quite alright, takdelah garang kan. Bila bebudak course aku tanya pun, biasanya aku balas dengan baik juga. Tapi bila dengan 3 bebudak Masters tu datang discussion, memang selalunya diorang akan ditanya habis-habisan. Kena baca a part dan pastu discuss. Yang mana yang tak faham, yang tu la kena target disoal.

Tapi bila aku pergi debat, aku tergedik-gedik sekali dengan bebudak debat jugak. Somehow aku rasa macam aku ada multiple personalities pulak.

Anyhow….

Naz tulis kat wall aku

“Ish…kenapakah lagu Sempurna hang tu dok terngiang-ngiang je ni?”

which is such a nice statement to hear.

So, give it a listen. Nanti aku cerita lagilah fasal Sempurna.

And btw

1. Apsal ntah, kalau dengar guna ipad ke, phone ke, bunyi background music tenggelam. Maka, gunalah speaker atau earphone yang berkualiti. Baru dengar bunyi sedap sikit.

2. Kalau korang dah dengar, dan rather like it, do me a favour? Share it on FB, Twitter? And click like dekat Youtube tu. Boleh la? [sambil buat muka kiut]

3. Kalau korang student aku, ataupun bebudak USM, let’s not use title ‘Dr’ when you leave comment in my Youtube Facebook page. Guna ‘sir’ pun okay. ‘Mr’ pun takpa. At least for the moment, aku malas nak bagi orang-orang random kat Youtube tu tahu apa yang aku buat for living. Make sense? Meh..