Pukul 5 petang

Published by:

Hari ni aku bagitahu student yang aku nak kasi assignment. A lot of aaah. Bad aaah.

Then I told them my nerd-story of how I send in my C++ assignment few days after lecturer gave it, 2 weeks before the deadline, making me the first student to hand in. Obviously that doesn’t help much. lol.

Sebelum nak ke kuliah, ada sorang salesman datang. Ala benda apa ntah nak suruh buka akaun kad kredit bagi menggalakkan aku berhutang piutang lah tu. Sebab aku tengah nak prepare untuk kuliah, so aku suruh datang later. Pukul 5 aku kata.

Lepas tu sebelum pukul 5 call Mahadi. Bagus gak Mahadi kerja USM. Senang kitorang bercalling guna extension dalaman. Oh, Elly pun sekarang kerja USM gak. Kat Pusat Bahasa. Call Mahadi tadi ajak pergi gym. Cadang nak blah waktu tu, tapi sebab dah janji dengan orang tu suruh datang pukul 5 kan? Rasa bersalah pulak.

Tetiba teringat, tunggu je lah seminit dua. Kalau dia tak datang, kira technically, bukan aku yang tak menepati janji, ye tak?

So, letak gagang, pukul 5.02 minit, dia tak datang, aku pun blah. Bagus kan sistem tu?

Semalam waktu bebudak Masters datang, aku dah warn diorang, aku cakap yang ‘I’m new so I don’t have much experience, and you guys have to be aware of that,’ aku rasa diorang cuak dengar aku cakap macam tu. ‘But I’m telling you, if I’m taking you guys, I’ll be committed’, aku cakap macam tu lebih kurang. Tak tau lah diorang makin lega ke tak.

But talking about experience, I just tweeted,

‘The thing about experience is… you can’t pretend that you have one if you don’t ‘

Dan aku bukanlah bercakap fasal kerja.

I was reading this book, buat aku sedikit tak setuju sebab watak utama cerita ni jumpa kaunselor, dan tetiba ayat-ayat kaunselor tu begini,

‘takpalah, saya boleh bantu’

‘tak, tak nak’

‘kamu patut luahkan apa yang terbuku di hati, kalau tak lega’

well, something like that, malas taip sebiji-sebiji. And here’s the thing about perspective of counselling. Yang mana kita pergi untuk dapatkan advice. WRONG! Couselling is self-healing process. Counselor is just a helper or listener.

Okay, I might be wrong, so feel free to correct me.

Tapi aku pernah discuss dengan Mahadi fasal benda ni. Mahadi cakap, kaunselor ni diajar untuk mendengar, bukannya menasihati.

True. And I’ve experienced that. So bila digambarkan yang kaunselor ni macam kawan-kawan kita yang busy body, so… sedikit… tak tepatlah.

Tadi dinner rumah Mahadi. Dan tertengoklah Julia. Kahwin dah?? Wah, fast-paced nya cerita ni. Dan lagi satu, watak lelaki dalam cerita ni memang diminati ramai ek? Itulah, ratio lelaki perempuan tak seimbang dalam cerita ni. Kalau aku tetiba jadi watak hero lelaki ketiga dalam cerita tu, barulah seimbang kan?

Terus dialog aku pada salah seorang watak utama wanita jadi begini, ‘you nak tahu apa jadi tadi? I bagitau yang lepas test, I nak bagi assignment kat diorang, terus diorang mengeluh secara berjemaah’. Keke.

 

Gambar: Syukri Brunei amik gambar dalam bilik aku dulu waktu kat Durham guna lens apa ntah.

Pagi

Published by:

Have you seen my schedule this week?? Semalam baru ubah layout blog untuk tukar kalendar kat bawah dari mode bulanan kepada mode mingguan, so boleh nampak sikit what’s going on hour by hour. Actually aku selalu gak masuk blog sendiri untuk check sesapa yang aku follow yang dah update diorang punya blog. So ada sekali diari kat bawah, kira okay lah. Menyenangkan aku.

 

7 am now. Bangun dalam pukul 5 pagi lebih selepas tidur lepas Maghrib semalam. Yesterday was a long day, today is gonna be the same.

Semalam aku diinterview untuk perlantikan jawatan. Banyak phase nak kerja kat universiti ni. Plus aku punya pass list pun baru dapat 2-3 minggu lepas. Pass list tu.. kiranya macam transkrip lah. Skrol sebenar pulak akan dapat lepas graduation ceremony diadakan (iaitu bulan Januari tahun depan). In between now and then, tak sure pula akan diberi surat pengesahan daripada senat atau tidak. Itu birokrasi kat UK. Sini pun ada jugak.

But life moves on.

Semalam 3 orang budak Masters (mixed-mode) dah datang untuk cop buat disertasi dengan aku. Ada lagi yang datang tanya tapi aku tak berani nak amik banyak sangat memandangkan aku pun baru start dan tak berapa aware of the whole flow.

Gambar atas: baru amik tadi dalam beberapa minit yang lalu, view dari tingkap rumah :P

 

Membaca Velvet

Published by:

Baru balik dari rumah kak aku dalam pukul 11 tadi. Petang tadi buat tuition kat bebudak Form 4. Pastu lepas Maghrib, rakam video untuk lagu baru. Melibatkan Unik.

Gambar atas tu screen capture dari video yang dirakam tadi.

Tadi tengah hari, sempat ke Queensbay cari buku. Jumpa buku Velvet di Durham yang pernah aku tulis dulu kat sini. Sebelum ni memang takde jual kat Popular kat QB. So, dah ada, aku ambil lah. Saja nak baca. Dah cerita dia pun berlatarkan Durham, so curious nak tahu macam mana penceritaannya.

So, probably in this post and later post, aku akan keep writing the comment as I read it. So, harapnya kalau sesapa yang nak spoiler free, bolehlah skip. But I won’t spoil the story line lah. Just bit comments sebab gatal ja nak bagi komen sebab penulisan fasal Durham.

So far, cerita dia okay la. Sarat dengan diskusi ilmiah. Aku skip part tu. Baca hat part romance ja. Walaupun aku sentap sebab watak utama dia, bila ditanya oleh seorang lelaki mat saleh, diajak minum kopi, dia kata ya.

Wah!

Okay, I’m probably wrong on this, or I am probably so right about this, tapi kalau kat UK, bila kita ajak orang keluar minum, itu maksudnya date. Dia macam ni lah. Kalau dah rapat, ajak pi lah keluar makan ke, minum lepak Costa ke, itu semua tak de konotasi date. Dan go out on a date bukan bermaksud dating. Kat UK, lebih kepada saying that you are interested in that particular one. And then explore from there.

Makanya, kalaulah seorang lelaki interested dengan seseorang gadis, dia akan ajak,

‘would you like to go out for a coffee sometimes?’

atau

‘would you like to go out for a drink?’

‘yes, sure’, si gadis akan membalas jika turut berminat.

‘so, i see you tonight after the show?’ kata si lelaki dengan penuh harapan. Green light sudah diterima.

‘okay’ balas si gadis, lembut suaranya.

Oops, ini bukan cerita Velvet di Durham:P

Kembali pada Velvet di Durham, so bila lelaki ni tetiba tanya watak utama tentang itu, dan tetiba watak utama pun cakap okay, dan terus pergi minum kopi; aku terus… er… minah ni blur kot, tak faham maksud. Haha, keji kan?

The thing is, untuk 58 muka surat pertama, takde description dari hati watak dalam novel. So, aku tak tau yang watak utama cerita ni memang blur ataupun tidak.

Anyhow…

As I said, I may be wrong about this. But I was there for about 5 years, so…

Hah Sophie, kalau tetiba dapat ayat begitu dari lelaki mat saleh yang agak stranger, faham la ya :D

 

Living it

Published by:

I keep insisting so that administration staff doesn’t pronounce me by Dr.

Tambah lagi sebab aku dok deal dengan diorang sejak aku first year, so rasa tak berapa best.

But I see the challenge to not using the title in Malaysia as oppose to UK (and Europe). Kalau kat UK, dan bila bercakap Bahasa Inggeris, hanya ada satu kata ganti diri pertama iaitu ‘I’, dan satu kata ganti diri kedua iaitu ‘you’. Jadi mudah untuk diorang kekalkan dalam budaya diorang supaya tidak mewujudkan jurang pangkat dalam perbualan.

Malaysia lain. Kita guna aku, saya, dalam konteks berbeza, dan panggilan pada orang pun, kita memang ada panggil kakak, abang, mak cik, pak cik, dan biasa ada pangkat di depan.

So, bila berkomunikasi atau memanggil, diorang tak biasa untuk panggil dengan first name. Well, honestly pun,  sebab aku dah dibesarkan dengan budaya Malaysia, kalau bebudak kanyir panggil aku nama, pun aku rasa tak best gak. It’s rude in our culture.

Student-student kuliah aku banyak panggil aku sir. It’s fine. I’m kinda getting fond of that actually.

Tadi ada student masters ketuk pintu, tanya kalau aku boleh supervise projek disertasi diorang, dan diorang panggil Dr.

Takkanlah aku nak kata ‘don’t call me Dr. Just call me maybe’. Ooops

Itu ayat flirting/gedik.

Hari tu bersembang dengan Mahadi tentang hal ini.

I said, ‘Well, it’s quite simple right? (Other than research, administration related, and any other uni related) As a lecturer, you just go and teach your classes, and not flirting with your students, that’s good enough, aite?’

Aku sambung lagi, ‘well… in your case, not to flirt with anyone else at all….’ sebab Elly ada kat belakang waktu tu. Hehe.

But yeah.

I’m currently living it. Dah buat soalan kuiz, yang mana aku pun struggle nak buat sebabnya takleh bagi semua soalan susah, kalau semua dapat teruk, aku problem. Takleh bagi semua senang, nanti semua skor, aku juga yang kena jawab nanti. Pastu aku buat soalan, aku pula confuse soalan ni senang ke susah. Sigh.

 

Ni baru balik dari latihan debat. Aku dah mula nak join balik. Well, as an observer, sebab dah pencen. Best sebab dapat latih otak untuk fikir.

Tapi teringin nak main frisbee balik bila tengok gambar lama frisbee.

Tapi nak buat video baru sebab dah ada lagu baru yang lirik dia menyentapkan.

Tapi nak kena pergi gym dan makan untuk menambahkan jisim.

Tapi nak kena prepare untuk lecture!

Tapi tak print lagi tesis untuk hantar kat KPT untuk claim elaun tamat pengajian.

Ah!!! I don’t have much time!!

 

P.S: Gambar perasan pose comel di atas diambil waktu kat Brussel itu hari

Tambah

Published by:

Misi sekarang ialah untuk menambah berat badan. And seriously, sejak kebelakangan ni, selera aku menjadi-jadi.

Baru ja download ‘MyNetDiary’ dekat Appstore. Boleh set target berapa kilo nak dicapai, dalam tempoh berapa lama, dan kemudian dia calculate calorie intake untuk sehari.

Tiap kali makan, kita kena log in masuk makanan dan dia kirakan lah berapa kalori yang dah diambil.

Oh, it also  for those who are wanting to lose weight.

Anyway… nanti lepas 2 bulan aku bagitau jika benda ni berkesan ke tak.

Hari tu lepak makan dengan Dani. Dani ni dulu sama batch dengan aku la, sekarang dia buat PhD kat USM. Terkejut kejap aku tetiba dia ada kat USM sebab dia kerja kat UNIMAP hari tu. So, dia cakap yang aku nampak kurus. Haish, terus aku membidas. Sebabnya waktu hari tu, aku dalam 60.5 kg lah.

Dia tanya aku, dulu berapa. Waktu undergrad dulu, ada kot dalam 55kg. Aku cakap la.. yang sekarang ni aku dok pakai baju slimfit, tu sebab nampak cam kurus kot. Salahkan UK sebab mempengaruh aku pakai baju slimfit. Keke.

Tapi itulah, aku dok pakai lagi baju matriks dulu, yup baju 10 tahun lepas – pakai waktu mengajar. Yang sentap sebab baju tu saiz M. Tapi waktu tu ada kot 50kg ja. Tapi nak buat camna, time tu sangat skema. Pakai baju pun besar-besar.

Sekarang pun skema lagi kot? Hari tu, bebosan, aku pakai tie. Saja nak bagi tak plain sangat. Terus kena tanya kenapa pakai smart-smart. Aku balas, ‘saja’.

Anyway…

Malam

Published by:

Banyak gak benda yang berlaku dua tiga hari kebelakang ni. Misalnya, aku  beli langsir tingkap (which is a big deal, sebab kena bubuh yang besi cucuk-cucuk tu sendiri. Mana biasa buat sebelum ni) dan oh, dah dapat Pass List dari Durham University, dan tesis dah pun boleh didapati secara online di sini. Baru dapat tahu requirement untuk pengesahan jawatan, which is a long list of stuff need to be done, and honestly, baru mengajar satu subjek dan busy macam apa lagi, ni kalau kena buat benda akademi lain, memang takleh buat benda liburan lain dah.

Kuliah aku Selasa, Rabu, Khamis. So dari hari Isnin, aku akan mula busy sampai lah pagi tadi. Pastu sekarang relaks sikit, tapi nak kena prepare balik untuk kuliah minggu depan. And well well, 2 orang student aku dah pun tinggalkan jejak diorang kat blog ni.

It does put me in a new position. Sebab dulu waktu kat Durham, aku sekadar student, so interaksi aku hanya setakat dengan supervisor, pastu, orang-orang Malaysia, dengan orang-orang sana.

Sekarang ni, sebab dah ada student, ada rakan sekerja yang mana juga bekas pensyarah aku, so, it make me a bit careful, of the way I’m acting.

Aku fikir, kalau korang memang dah pernah follow blog aku dulu, at least, korang dapat kesan jugalah my cheerful side, and my serious side.

So, to my students, this is a warning: I may be chill and cool in the class, but the only way to score my paper is to study. Markah kesian tidak akan diberi, tiada markah simpati, juga tidak akan diberi tips berkenaan soalan kuiz/test/exam secara tidak adil kepada mana-mana individu walaupun beramah mesra dan menegur sapa di dalam atau di luar kuliah. Segala hadiah dialukan dan diterima tetapi masih tidak akan menaikkan markah anda. Juga, kehadiran tutorial adalah tanggungjawab anda. Pusat Pengajian boleh menghalang anda dari mengambil peperiksaan jika didapati tidak hadir beberapa bilangan tutorial.

Keh keh, garang kan? Haha.

Aku siap cakap lagi, kalau tak datang quiz (atau ujian) bersebab, aku nak buat soalan lain yang lebih susah. Hopefully jadi. Keke.

Oh, on the other hand, calling-calling, kalau korang kenal sesapa buat Maths, dah abis Master ka atau dok tengah buat Master ka, suggest la diorang buat PhD under aku. Kalau ada dana sendiri lagi bagus (sebab baru start so takde geran etc).

Tadi petang pergi main badminton dengan staf Maths. Gila lama tak main badminton. Last time ialah time waktu kat Dundee dulu. Jap nak check…

Hah, kat sini.

Julai 2010. Maksudnya dah 2 tahun tak main badminton. So, sangatlah takdak skill.

Tengah dibenchkan tadi, sementara menunggu giliran, akak school maths ni tanya, dulu time waktu kat USM dok main apa?

Aku bagitaulah yang tak main apa. Which is defo true. Mana ada bersukan zezaman dahulu. Petang-petang stay buat tutorial sebab malam nak pergi debat. So, itu sebab aku sedikit strict when it comes to exam related. Sebab pada waktu muda belia dulu, aku terpaksa berkorban… stay dekat bilik untuk study, spend 2-3 jam untuk buat satu tutorial, untuk berjimat, petang-petang Selasa keluar dengan Mahadi ke Bukit Jambul atau Gurney Plaza untuk menonton wayang sebab ada student price, untuk berjimat, selepas Jumaat keluar dengan Maharuddin, Najhan, Shahrill dan Dzul untuk share makan Pizza Hut kat Bukit Jambul, juga untuk berjimat, terpaksa balik kampung selalu untuk basuh baju… eh.. tu sebab malas sebenarnya. Keke.
Anyhow….

 

*Gambar amik dari rumah sewa aku. Best gak view dia (tapi tidak disusuli dengan ayat seperti ‘jemputlah datang’ sebab … well, I don’t say it if I don’t mean it) :P