Awal Tahun

Published by:

Boleh kira kot berapa post ja aku tulis tahun lepas. Dalam banyak banyak tahun, tahun ni aku ada azam. Azam untuk menulis dengan lebih banyak.

I guess things are different now. Back in Durham which seems like ages ago, I live in a bubble. Few friends were around me and I met them rarely. Now I’ve met more people. More fun. More frustration too. But time doesn’t allow me to sit down and let my creative juice flowing.

But 2 songs are coming!

I know that these days, there’s no more of excitement of me announcing such time. Long gone the time where everyone’s kinda waiting for what’s next. But as I told my nephew, do it for you own amusement.

Aku suka menulis. Biarlah sekadar blog, atau cerita ataupun lagu.

Untuk puaskan hati sendiri.

Masalah datang dan pergi. Dan bila jiwa kacau, sedap juga menulis.

And that’s what I did last night.

Berbaringan di katil sambil otak menerawang entah ke mana, aku pun mula menaip di twitter. Dan dapat empat rangkap.

Biarlah manusia cuba menginterpretasi. Semuanya ditulis dari hati.

So there you go…

Sajak pendek 4 Januari..

Langit mengundang hujan.
Awan menjadi kelam.
Tiada lagi bayang.
Mungkin kelam malam bisa buat aku tenang…

Sayang, bulan terang lari di balik awan.
Mentari, kau undur malap.
Biar bulan cerah sendiri.
Biar cahayanya memanggil pelangi

Biar garuda jelajah timur.
Biar bumi gegak gempita.
Biar kacau bilau dunia.
Sarang terus ada.
Selagi ribut belum melanda

Tiada kekal abadi.
Bila sayap rapuh,
jatuh ke bumi,
harap paruh jadi penahan.
Paruh rapuh, rebah.
Biar jadi pengajaran

 

17 days

Published by:

10.40 p.m.

Pacific Daylight Time.

Malam terakhir aku di Kanada untuk trip kali ini. Sekarang di sebuah hostel di Vancouver. Bandar di daerah (province) British Columbia yang terletak di barat Kanada.

“Are you tired?” Tanya Brendon dalam kereta api tadi, melihat reaksi aku yang tidak bermaya.

“Sad,” jawabku pendek.

“That’s good. It means that you had a good time,” balasnya.

“I did,” balasku kembali.

Canada had been treating me good.animalcrossingGambar: Wildlife crossing dekat jalan menuju Banff. Ini membolehkan haiwan liar melintas dari hutan sebelah sini ke sebelah sana

 

 

Buat lagu baru?

Published by:

“Pak Tam tak buat lagu baru ka?” Anak abang aku tanya tadi.

Ha ah kan. Mana ada dah dok berYoutube. Lagu baru pun tak buat lama dah. Last sekali Maybe It’s The Smile lah. Lepas tu senyap.

Ada satu lagu yang aku tengah work on. Kekonon bertemakan travelling. I mean, the truth is I’m having a serious relationship with the world. Simpan duit gaji untuk travel. So might as well buat satu lagu tema.

But I won’t bet on myself when it comes to producing song or writing e-novel. Inspirasi tak macam waktu kat Durham dulu. Might be due to the fact that I have a lot of work responsibilities these days. So bila balik rumah, dah malas dah nak berkarya.

Ni sekarang kat rumah mak aku. Makan kenyang dah, so let’s try composing some music! :D

Half a year

Published by:

2015 had been well for me.

Tengah ambil masa rehat sebelum membaca disertasi kedua. Sangat penat these days. Dalam 4 minggu yang lepas, aku dah ke JB, dan setiap minggu aku ke KL.

Hantar anak menakan dan 2 lagi – business trip.

And like I said, 2015 is good so far.

Belum Aku Temu

Buku keluar, walaupun aku tak tau if people really like it or not. #Spoiler alert, but I got 2 kind of reactions. Seriously 2 different reactions.

One : Yang actually really like it sampai laugh and cried to the story. Appreciate the plots and sorta-love-story of the book.

Second one: Which dislike the main character for his behaviour.

But all is good. Sebab they dislike the character, not the writing.

1 thing that I ponder about; I think your reaction will differ depending on your love life. If you have been lucky in love and is living a happily ever after life, then Belum Aku Temu may be sucks. Tapi if you are actually feeling ‘belum aku temu’, might be a good read :D

Office

And I have two offices now. Attached dengan Pej abat Ant arab angsa, so aku in charge untuk exchange programs dan bebenda berkaitan itulah. Juga hal-hal lain.

Embassy related

Dan US Embassy in KL had been treating me well. Hari tu attend event sambutan hari kebangsaan US. Diorang buat kat Penang. Meet nice people and had good food.

A photo posted by Amri (@amrisolarstreak) on

Tapi balik event tu aku layan nasi goreng. Keracunan makanan pulak. Dah la 2-3 hari sebelum Ramadhan. Masuk 1 Ramadhan pun sakit perut. Hasilnya terus jatuh 2 kilo. Sedih oo.

Ni tengah nak naik sikit-sikit. Bulan puasa ni aku taklah makan banyak sangat.

#SiapaDia

Oh, and yea. Aku dah start tulis e-novel baru. Followlah

siapadia.solarstreak.com

Ramadhan

Published by:

6.20, 2nd of Ramadhan.

Back in the office after jaga exam.

Ada meeting dengan student. Lauk dah beli, kejap lagi boleh terus balik dan makan.

Wondering myself if I’m actually a workaholic.

Salam Ramadhan semua.

Baru habis baca

Published by:

2 pagi.

Tadi lepas Maghrib terus aku tido. Penat sangat sebab buat workshop seharian hari ni.

Pastu terjaga. Rasa lapar.

Pergi basuh baju lepas tu capai buku sendiri.

Hari tu Najla, anak menakan aku found it weird sebab aku gelak sambil baca BAT.

“Pak Tam gelak baca buku sendiri,” katanya. Ha ah, memang macam syok sendiri kan.

So tadi aku habiskan baca 100 muka terakhir. First time kot baca cerita tu in entirety. Waktu proses editing hari tu, jump sana sini so tak dapat nak keep track of the emotion.

And I feel rather melancholic  after finishing the book.

Reminded me of those time I spent in UK.

Making me wonder if I would ever be able to write in that similar way again…