Dah keluar

Published by:

A photo posted by Amri (@amrisolarstreak) on

Sempat menjengah kat kedai buku kat Gurney sebelum tengok movie on D-Box. Btw, D-Box tu kalau nak best, kena bersila, baru rasa effectnya, kalau kaki terjulur ke bawah tak la puas sangat. Dan lagi satu, movie macam Run All Night tak berapa worth it kot sebab tak banyak sangat actionnya. Yang terasa pun bila part dalam kereta, rasa macam bergegar macam naik kereta. Like… dah penat kot tadi naik kereta, so nak dok tenang-tenang, dan kini diingatkan balik rasa dalam kereta.

Tapi kalau nak dok tenang-tenang,  gatal amik D-Box, buat apa ya tak.

And yes, buku dah keluar.

Excited gak sebab nampak dah ada kat kedai buku.

Weekend lepas aku bawak balik ke rumah mak ayah aku.

Ayah aku duk atas buaian dan kemudian dia selak-selak.

Malam pulak tetiba dia masuk bilik hujung senyap-senyap. Rupanya dia dok baca.

Terus rasa malu~~

Mana taknya, cerita dahlah tema-tema remaja. Haish.

Terus aku fikir, ada tak part-part kurang sesuai?

Ah~ ada watak-watak gedik dalam tuh.. Haish.

I’ve got a huge compliment from a lot of people (sebab diorang baru nampak cover buku dan tak baca lagi isinya). Dengar kata sorang student Maths dan abis baca dah. Wah, cepat betul. Dan terus la kan timbul spekulasi-spekulasi yang cerita dalam tu adalah cerita hidup aku.

Haish, takleh la macam tu. Mana boleh tulis cerita hidup sendiri, nanti kalau ex-ex baca, susahlah…

 

Tapi impian jadi kenyataan lah.

Tadi terjumpa kawan lama kat masjid.

Seperti biasa soalan cliche pun muncul.

Terus aku jawab, ‘Belum Aku Temu…’

At least bleh gak jadi iklan tak berbayar secara tak langsung. Hehe.

Buku

Published by:

Buku Belum Aku Temu dah Jemari Seni hantar dua tiga hari lepas.

Adalah beberapa copies yang diorang hantar untuk penulis :D
Oh, esok kena bawak gi rumah kak aku, nak bagi dia satu.

Surreal gak memegang buku sendiri.

Tengok muka depan. Baca nama sendiri. Tengok muka belakang. Tengok muka tengah. Tak sempat lagi nak baca sebab kesibukan semester 2. Mana taknya, hari Rabu kelas aku 11 pagi – 1 tengah hari, pastu sambung pulak 5.15 – 7.00 petang dengan meeting dengan student di tengah-tengahnya.

Gambar di atas diambil dari FB Jemari Seni. Gosip betul petikan di atas. Kadang-kadang aku rasa, padanlah student-student layan aku macam kawan-kawan ja (which is a good thing btw). Ni kalau diorang baca novel ni, lagi la…

Macam tadi dalam kelas, sebab kelas 3D, so adalah sorang student ni buat model burung. So, aku tanya, ‘boleh terbang tak?’ which is a legitimate question sebab kalau dah dia animate, memanglah nampak terbang kan.

‘Tengok saya bagi dia terbang, krrr…. krrrr….’ sambil disambut gelak tawa satu kelas.

:D

My father told me

Published by:

Dengar lagu Avicii – The Nights dalam kereta tadi.

Lirik dia sangat touching.

Sambil-sambil part verse dia aku ala-ala ubah lirik, asking myself ‘what would my father told me?’.

The lyrics went like

One day my father—he told me,
“Son, don’t let it slip away.”
When I was just a kid I heard him say,

“When you get older
Your wild heart will live for younger days
Think of me if ever you’re afraid.”

 

And I know what my father would say. “When you get older, your wild heart will live for younger days, think of HIM if ever you’re afraid.”

Yup.

My father told me a lot of different stuff.

He said, it’s okay not have much money, as long as you can find peace in your heart.

He said, do things with your heart, then people will notice.

Those are some advice I keep close to my heart.

 

But there’s this one time my father rushed me for shower because we are heading somewhere, and back then I was rather makngut (slow).

‘Mandi 2 minit dah cukup,’ he said.

And that’s also another advice I keep to this very day :P

Bulan Tiga Ini

Published by:

10482250_10152536894361920_2706454553474473350_o

Wah wah.

Student pun dok pakat share kat Facebook diorang sebab Jemari Seni dah advertise dah.

Excited gak sebab first book. Malu pun ada sebab dah la genre cintan cintun.

Yang blurb atas tu aku tulis, tapi dah diedit sikit lah. Yang dalam kotak ‘..pensyarah muda yang tulus dan realisitik…’ tu memang bukan aku tulis lah. Siap bagitau pensyarah pulak tuh~~

I’m keen to hear the reaction. Ya lah, ni baru cover kan? Content tak tahu macam mana lagi.

Lama kot tulis cerita ni.

Teringat lah dalam post blog aku tahun 2008, mula plan untuk tulis something. Lepas tu  akhir tahun tu la aku start menulis. Kat Durham best menulis sebab sana selalu food deprivation (sebab malas nak masak) dan tertekan tu biasalah dek kerana belajar kan. So bila tengah-tengah mood melankolik, seronok menulis.

Aku bagitau Mahadi semalam. Balik kat sini nak tulis apa pun tak jadi sebab, Alhamdulillah, I’m happy.

It’s a bless in disguise, kata si Mahadi.

Yang mana satu? Happy tapi takleh menulis ataupun menulis di kala tertekan.

Dua-dualah, balas Mahadi.

So entahlah. Entah ini buku sulung dan terakhir ataupun lepas ni ada lagi buku lain untuk mengejar populariti murahan, yang tu aku pun tak tau.

Sekali next time keluar, ialah buku Matematik… terus nanges fans kan? Hehe

Maybe

Published by:

Semalam terjaga bila anak menakan aku kejutkan.

Dia tanya aku solat tak lagi.

Gelap ja dalam bilik ujung rumah kak aku tu sampai aku pun tak tau pukul berapa time tu.

Jadi aku pun tengok jam.

6.30 petang.

Sayu.

Terus sayu.

Sebab tido petang memang rasa tak best.

Tambah lagi sebab baru ja lepas habis program untuk bebudak Form 6 sekolah kak aku.

Lepas habis program selalu macam tu, rasa tak best. Sebab dah ramai-ramai kan?

 

Terus teringat lagu sendiri yang baru upload dua tiga hari lepas.

“I wake up in the dusk, I’m feeling weary as the sun down
And you came into my head, whispering the words you’ve always say…”

Sigh.

Melankoli

Published by:

Dah lama tak rasa melankoli macam ni.

Dulu waktu kat Durham selalu.

Itu sebab selalu tulis blog.s
Itu sebab selalu tulis lagu.
Itu sebab dapat tulis novel.

Sebab bila hati rasa melankoli, salah satu cara yang aku lepaskan ialah dengan menulis. Ataupun so-called berkarya.

Kawan aku dari Kanada baru ja balik for good. So rasa sedih.

Dulu pun rasa macam ni.

Time habis Masters. Bila Tahir dan Chris hantar aku ke airport. Tatkala kapal terbang berangkat dari Heathrow Airport. Sedih.
Sebab tak tahu bila lagi nak jumpa.
Sebab tahu kalau jumpa pun, dah tak akan sama.

Juga time matriks.
Malam terakhir kat matriks.
Sangat melankolik.

Juga bila Zeah balik ke Brunei lepas dia abis study kat Durham.
Sedih.
Sebab there’s no way back.

Aku balik rumah mak weekend hari tu.

Tengok AJL dengan dia.

Bukanlah sebab semangat sangat nak tengok AJL. Lagi pudar semangat bila iklan QuPuteh tu tak habis-habis.

Tapi sebab saja nak teman mak.

Cadangnya nak gi gym malam tu. Tapi tak jadi sebab nak teman mak aku.

Petang semalam kawan Canada aku datang amik kunci kat ofis. Somber.

Pastu aku gi makan kat Campus Cafe, diorang mainkan lagu-lagu sedih plak. Bertambah lagi la melankolik.

Takpelah.

I’ve made friend for life.

Lepas ni boleh gi Kanada pulak. Dok asyik gi Europe ja…