My father told me

Published by:

Dengar lagu Avicii – The Nights dalam kereta tadi.

Lirik dia sangat touching.

Sambil-sambil part verse dia aku ala-ala ubah lirik, asking myself ‘what would my father told me?’.

The lyrics went like

One day my father—he told me,
“Son, don’t let it slip away.”
When I was just a kid I heard him say,

“When you get older
Your wild heart will live for younger days
Think of me if ever you’re afraid.”

 

And I know what my father would say. “When you get older, your wild heart will live for younger days, think of HIM if ever you’re afraid.”

Yup.

My father told me a lot of different stuff.

He said, it’s okay not have much money, as long as you can find peace in your heart.

He said, do things with your heart, then people will notice.

Those are some advice I keep close to my heart.

 

But there’s this one time my father rushed me for shower because we are heading somewhere, and back then I was rather makngut (slow).

‘Mandi 2 minit dah cukup,’ he said.

And that’s also another advice I keep to this very day :P

Bulan Tiga Ini

Published by:

10482250_10152536894361920_2706454553474473350_o

Wah wah.

Student pun dok pakat share kat Facebook diorang sebab Jemari Seni dah advertise dah.

Excited gak sebab first book. Malu pun ada sebab dah la genre cintan cintun.

Yang blurb atas tu aku tulis, tapi dah diedit sikit lah. Yang dalam kotak ‘..pensyarah muda yang tulus dan realisitik…’ tu memang bukan aku tulis lah. Siap bagitau pensyarah pulak tuh~~

I’m keen to hear the reaction. Ya lah, ni baru cover kan? Content tak tahu macam mana lagi.

Lama kot tulis cerita ni.

Teringat lah dalam post blog aku tahun 2008, mula plan untuk tulis something. Lepas tu  akhir tahun tu la aku start menulis. Kat Durham best menulis sebab sana selalu food deprivation (sebab malas nak masak) dan tertekan tu biasalah dek kerana belajar kan. So bila tengah-tengah mood melankolik, seronok menulis.

Aku bagitau Mahadi semalam. Balik kat sini nak tulis apa pun tak jadi sebab, Alhamdulillah, I’m happy.

It’s a bless in disguise, kata si Mahadi.

Yang mana satu? Happy tapi takleh menulis ataupun menulis di kala tertekan.

Dua-dualah, balas Mahadi.

So entahlah. Entah ini buku sulung dan terakhir ataupun lepas ni ada lagi buku lain untuk mengejar populariti murahan, yang tu aku pun tak tau.

Sekali next time keluar, ialah buku Matematik… terus nanges fans kan? Hehe

Maybe

Published by:

Semalam terjaga bila anak menakan aku kejutkan.

Dia tanya aku solat tak lagi.

Gelap ja dalam bilik ujung rumah kak aku tu sampai aku pun tak tau pukul berapa time tu.

Jadi aku pun tengok jam.

6.30 petang.

Sayu.

Terus sayu.

Sebab tido petang memang rasa tak best.

Tambah lagi sebab baru ja lepas habis program untuk bebudak Form 6 sekolah kak aku.

Lepas habis program selalu macam tu, rasa tak best. Sebab dah ramai-ramai kan?

 

Terus teringat lagu sendiri yang baru upload dua tiga hari lepas.

“I wake up in the dusk, I’m feeling weary as the sun down
And you came into my head, whispering the words you’ve always say…”

Sigh.

Melankoli

Published by:

Dah lama tak rasa melankoli macam ni.

Dulu waktu kat Durham selalu.

Itu sebab selalu tulis blog.s
Itu sebab selalu tulis lagu.
Itu sebab dapat tulis novel.

Sebab bila hati rasa melankoli, salah satu cara yang aku lepaskan ialah dengan menulis. Ataupun so-called berkarya.

Kawan aku dari Kanada baru ja balik for good. So rasa sedih.

Dulu pun rasa macam ni.

Time habis Masters. Bila Tahir dan Chris hantar aku ke airport. Tatkala kapal terbang berangkat dari Heathrow Airport. Sedih.
Sebab tak tahu bila lagi nak jumpa.
Sebab tahu kalau jumpa pun, dah tak akan sama.

Juga time matriks.
Malam terakhir kat matriks.
Sangat melankolik.

Juga bila Zeah balik ke Brunei lepas dia abis study kat Durham.
Sedih.
Sebab there’s no way back.

Aku balik rumah mak weekend hari tu.

Tengok AJL dengan dia.

Bukanlah sebab semangat sangat nak tengok AJL. Lagi pudar semangat bila iklan QuPuteh tu tak habis-habis.

Tapi sebab saja nak teman mak.

Cadangnya nak gi gym malam tu. Tapi tak jadi sebab nak teman mak aku.

Petang semalam kawan Canada aku datang amik kunci kat ofis. Somber.

Pastu aku gi makan kat Campus Cafe, diorang mainkan lagu-lagu sedih plak. Bertambah lagi la melankolik.

Takpelah.

I’ve made friend for life.

Lepas ni boleh gi Kanada pulak. Dok asyik gi Europe ja…

Tahun Baru

Published by:

Tup tup dah tahun baru.

Seperti biasa, takde resolusi. Tak perlu. Sebab nanti kalau tak buat, tertekan.

2014 had been treating me well.

Well, taklah jugak sebenarnya.

Apply geran dan pembiayaan untuk projek komuniti dan juga pembiayaan untuk konferens  – kena reject. 3 kali jugak tuh.

But on the brighter side, I’ve got travel to US, dapat geran penyelidikan dan ada lah lagi rezeki-rezeki lain. Oh and yes, I’ve finally got my own house last year! My greatest achievement for the house is getting 2 sided fridge. Boleh buka ikut belah kanan dan belah kiri – pintu peti ais itu.

Tapi maintenance rumah sangat mahal. Habis duit gaji untuk beli barang-barang keperluan rumah. Tak dapat guna duit untuk tujuan melancong. (nangis)

 

So yeah, happy new year :)

Another trip

Published by:

Esok pergi Singapore for a workshop. YSEALI punya workshop, anjuran Department of State, U.S.

Hehe, rezeki lebih sikit untuk berjalan-jalan di bawah tajaan U.S.

Tapi tak pack lagi. Dah pukul 12 tengah malam ni.

Tak sedap badan. Couple of days dah.

Tapi hari ni memang tak larat. Dah masuk office dan prepare untuk kelas pagi tadi. Tapi lepas tu rasa sangat tak larat. Cancel kelas dan pergi jumpa Dr.

Doktor tanya nak M.C. tak.

Cakap tak sebab bukannya nak guna pun since esok nak pergi Singapore kan.

Serius bila tak sihat ni, mood jalan-jalan takdak. Rasa nak baring-baring atas katil sambil tengok cerita saja.