Going good

Published by:

Apalah… Dah 2 minggu post pun tak letak-letak lagi kat blog.

So tengok lah.

Play! Bagi naik counter kat Youtube.

Things are going good. Yea and no.

But you know what, Belum Ku Temu will be published in quarter 2015!

Yeay!

Tak perasan pun Jemari Seni dah letak kat website diorang sampailah one of my reader L for Lia bagitau.

Belum Ku Temu tu lama gila kot aku tulis. Ada kot dalam 4 tahun. So I’m really looking forward for it to be published. Lagipun dengan adanya buku tersebut, nanti bila orang tanya ‘dah kahwin ke belum?’, bolehlah terus angkat buku tersebut.

Ala-ala memberi jawapan sambil mempromosi buku. Nampak tak taktik baik di situ?

Awal bulan depan gi Singapore! Wohoo.

Alhamdulillah terpilih join satu workshop YSEALI sekali lagi anjuran US Embassy.

Tu je lah cerita-cerita yang best. Cerita-cerita yang drama tak yah tulis sini.

Which is actually not true. Agak kurang drama lately (which is good, Alhamdulillah). Maka terus takde mood nak tulis buku baru. Kekonon nak tulis lagi tapi… hm… tinggal angan-angan je lah.

 

Kehujanan

Published by:

Semalam gi rumah Mahadi sebab nak rakam video baru. Nak edit hari ni tapi tak leh pulak sebab lupa bawak balik charger kat rumah parents aku.

Mahir pun join gak. Ala2 jadi cameraman assistant. Tolong pegang payung kat Mahadi sebab hujan semalam.

Alhamdulillah, tak demam hari ni walaupun over bervideo klip dalam hujan.

 

2-3 malam lepas. Tido right after Isyak. Pastu dalam pukul 10 terjaga balik sebab lapar. Keluar makan lepas tu balik, tetiba terilham pulak nak tulis lagu. Tup tup, terus siap lagu malam tu. Tup tup terus takleh tido. Dah masuk Subuh, pukul 6.30 pagi baru aku tido.

Lepas tu pening! Dah la ada kelas, so rasa macam sangat jumpy time mengajar.
But oh well. Dah ada lagu baru. Nanti esok lusa aku post.

 

Thunder

Published by:

2.30 am.

Randomly search Boys Like Girls kat Youtube dan ternampak lagu di atas. Played it and I got such a throwback moment.

Tiba-tiba bulu roma menegak dan teringat time-time kat Durham. Exactly when I was in Ustinov College, teringat time study.

I’m easy like that.

Dengar lagu-lagu yang dulu dengar time-time tertentu, terus re-live that moment.

It’s been a tough week so far. Jadual penuh sampai student pulak yang kesian kat aku. Balik dari kerja tadi aku tido, bangun dalam 8 lebih dan pergi tengok bebudak debat setelah sekian lama tak pergi.

Was fun. I do enjoy debate though.

 

Well, I actually like a lot of different things.

 

Tadi gi lunch dengan Dani, Mida and one other girl.

Dani tanya, ‘apa azam baru umur 30.’

I said, ‘nothing’. Takde azam baru.

Honestly I’m so busy but I’m enjoying it. Plus dalam kebusyan ini, berat badan tak jatuh, so that’s always good.

I know sometimes changes can be good. But now let me just enjoy this moment coz I’m loving it.

 

 

And oh.

 

I’ll be in KL for Short+Sweet Malaysia.

Sapa kat KL meh la tengok. Hehe

 

30

Published by:

Turning 30 felt nice.

Of course if I think turning 30 by local culture, that’s a massive downfall on my side. The question of marriage subsided, but that’s before they know I’m turning 30. When they heard, then it come again like moth to fire.

Of course I was taught to live with humility. Otherwise the demon side of my brain would lash such unkind word when people keep asking and planning about my life. For instance, I could reply the question of ‘when are you gonna get married’ with ‘so, when are you gonna get PhD’.

But that sounds cocky. And of course, there’s friend of mine who have PhD, married with 2 beautiful daughters.

And having PhD doesn’t imply anything. Fortunately enough I have 1 PhD student under my supervision, and I admit that there are a lot of stuff that he research which I don’t really understand that well. Understand just a bit, I would say. And having PhD just making me realise that there are a lot of things that I do not know. That in no way I should be proud of having one. Two years pass by, and some students still calling me sir. In fact I’m going to my first class of this semester this Tuesday and I’m going to remind them to keep calling me ‘sir’. It’s a good reminder.

Well, I do use the ‘Dr’ title for my advantage sometimes. But that’s just to get bit better treatment on flight. Coz once I put ‘Dr’ in title to fly to Singapore using JetStar, they put me in the front seat because of that. No one needs to know I’m not a medical doctor, aite?

So turning 30 felt great.

I feel content. InsyaAllah I’ll move to my own place very soon. I’ve ticked Ireland as a new country I visited during my Europe trip. I’ve ticked Dublin, Cork and Den Haag as the new cities I’ve been. See.. those kind of things does make me feel happy.

And I’ve had an awesome birthday celebration.

I went to Alor Star and celebrated with the SEAYLP kids. One of the kid, Sasi also share the same birthday as I am.

Then, I had gathering with Kak Khalidah, Mahir and Rosmin in Sungai Petani. It’s good to catch up with close friends during my special day.

After that, I went out with mom and dad and had some supper in mamak. Oh, in the morning, mom cooked maggi goreng for me. It’s one of my favourite mom’s food.

And then I slept like 12 hours! It’s good to wake up late on Sunday :D

So yeah.

It’s good being 30 :D

Europe Trip 14

Published by:

 

 

 

Sempat berjalan-jalan ke Eropah ari tu. Baru sampai balik hari Ahad lepas. Dengan jetlag dua tiga hari. Biasa lah tu. Bak kata Mahir, kawan-kawan yang dah kahwin tunjuk gambar anak-anak, kita-kita yang single ni tunjuk gambar berjalan lah. So here we go :D

Bas kat Dublin. Bas yang boleh masuk dalam sungai. Bas yang ni kat London pun ada, tapi kat Dublin diorang pakai topi Viking. Tema Ireland lah katakan.

Jejaka penjual bunga. Oooh, boleh buat tajuk novel tuh! Takpun drama bersiri TV3. Ni kat Sandycove, beberapa batu dari Dublin.

Aku pusing kali ni dengan Rosmin. Europe Trip yang tak cukup korum. Mahadi tak dapat nak join. Ni dekat stesen keretapi Fota, dekat-dekat Cork. Cork ni dalam 3 jam gak dari Dublin.

 

Posing depan windmills. Zaanse Schaans ni perkampungan komersil yang dalam 15 minit train dari bandar Amsterdam.

Depan area Zoo dan Aquarium kat bandar Berlin.

 

Rosmin balik awal so kat UK, aku pusing road trip dengan Putri, dan kawan-kawan Putri  – Suki dan Aimee. Ni area Cotswolds, bandar lama kat selatan tengah England.

Gambar paling narsis/vain untuk trip kali ini. Berjalan kat Painswick, still area Cotswold :D