A small start

Published by:

Just a shout out to my students. And by the way, I’ve never done this before.

4 minggu lagi semester baru start.

Apa kata buka buku panduan dan tengok sinopsis kursus yang akan diambil.

Kalau dah nampak beberapa tajuk awal tu, google tajuk tersebut atau cari dalam Wikipedia. Atau kalau memang dah ada nota dari senior, lagi bagus.

 

Cuba target hendak belajar sendiri dalam 10 muka surat nota kuliah.

Atau 5 muka surat pun boleh.

Atau 2 muka surat pun tak apa.

 

Cuba baca-baca.

Cuba buat nota sendiri.

Cuba google contoh-contoh dalam internet.

 

Cuba study di masa-masa ini yang memang free dan tak ada tekanan untuk test dan exam sambil-sambil mengunyah ketupat (raya posa 6) atau kuih semprit atau kuih kacang Mazola (nak sebut kuih rainbow, time bulan posa dah abis dah sebab sekali ngidang ja dah lesap semua pakat2 mengunyah).

 

Cubalah (cuba study, bukan cuba makan kuih semprit).

 

Walaupun mungkin tak dapat pun result gempak dek kerana usaha ini, tak kah seronok kalau minggu pertama kuliah, time tengah masih lagi melayan mood cuti, dah faham dah sikit apa yang diajar oleh lecturer nanti.

 

Cubalah :D

Silence of Durham

Published by:

Terjumpa SD card lama. 2GB. Maka aku pun masukkan kat laptop. Saja nak tengok gambar apa ada dalam tu.

Gambar dari 2010. Gambar dengan Hafidz, Amalina dan Syafiqah.
Dan ada beberapa video.

Aku buka video ini.

Maaan, that brings back memory.

Pandangan dari luar tingkap rumah aku. Rumah yang aku dok lebih setahun sebelum menamatkan study di Durham. Rumah yang jadi tempat video Hey Soul Sister dan lagu raya yang masuk TV3 tuh (nak mention jugak kaan).

Sometimes it does feel a bit suckie.

That is the moment I’ll never get back. No matter what I do, I’ll never get it back.

 

 

Well, that’s life aite?

 

I barely miss my life in Brunel. Or now that I think about it, I start to miss it, but not as much as Durham. Probably Durham is still fresh in the memory. Perhaps because I’ve met a lot of great people in Durham.

 

It’s funny how the conversation went like with my brother the other day.

 

We were talking about Iskandar. And my bro asked ‘which one is him?’

‘Oh, you do not know him because he’s not in my video’.
That was the time I was crazy bout Youtubing. Where friends of mine often appear in my video.

But hey. Keep creating new memories aite?

 

Oh, you guys know Mahir? I credited her a lot in my video but I actually knew her because she followed me on Youtube. Tetiba sekarang dah pindah area sini dan dah jadi bestie Kak Khalidah.

 

You know…

People come and go. But good ones stick for a long-long time
(patut tulis ayat atas ni sambil background pantai ke, hutan ke, terus jadi inspirational words kaan?)

 

Somebody To You

Published by:

Seems like a lot of good things are happening?

Yeah and no.

Too much drama behind the scenes. One which I’m not exactly a part of but I have to be involved in some ways.

Takleh cerita.

But let’s go to some of good stuff.

Lusa raya, InsyaAllah. Which I’m looking forward to.

 

2 weeks time for Europe Trip. Also I’m looking forward to.

 

My friend dah compose a new song of mine. Yeay! Kalau ada masa boleh lah shoot video kat Europe nanti.

 

Lepas raya ni nak release video baru. Lagu cover.

 

Belum Ku Temu – the novel dah hantar kat publisher. Ada part kena betulkan so we’ll see on that.

 

Oh, Short+Sweet Festival. I’m on it! Check out here.

That’s pretty cool right?

Anyway, lagu yang aku tengah layan di ketika ini…

 

Kerdut

Published by:

I miss writing.

And the ability to write everything a bit freely.

Bukan la takleh sekarang ni, tapi bila dah kerja professional ni, dan banyak benda yang berlaku adalah berkaitan kerja, maka dah takleh tulis sesuka hati.

Nanti kang jadi macam kes sapa tuh yang Loreal amik jadi model pastu tetiba didrop sebab ada gambar dia hunting tu.

Mujur ada video poyo dalam Youtube tidak didrop kerja pensyarah.

Keke.

Sambil-sambil menseterika baju pagi tadi, sambil terfikir, kalau time kat Durham, dah jadi satu entry post dah ni.

So let me recap.

Standard la kan, sebab kena pakai kemeja, maka kenalah iron tiap-tiap hari. Ada sekali tu kat rumah mak aku, dah kalut2 nak drive ke USM, aku pun tak lah seterika baju. Mak aku pun dah risau sebab nanti orang tengok katanya.

Aku pun cakap

‘Ala.. mak, orang ni kalau dia nak perhati, ada ja benda yang salah.’

Mak aku jenis kemas. Aku turun ayah aku yang tak peduli sangat kalau tetiba baju tak matching ke, atau pakai pakaian tak kena event.

Ala… time kat London dulu pun aku pernah keluar dari hostel kat Bayswater pakai seluar tido kotak-kotak. Memang la orang tengok, tapi kisah apa ye tak?

Sama lah kat USM.

Kalau ada mood, pakai kemas-kemas, pakai contact lense, baju smart sikit, rambut minyak segala pastu sembur perfume.

Itu hari ada mood.

Kalau hari takdak mood, pakai ja apa yang terasa. Rambut pun tak boh minyak untuk menunjukkan keserabaian. Muka pun tak berjambang.

Kira apa kan?

Larat nak kemas sepanjang masa.

 

Anyway… dah nak raya. Anak menakan dah demand duit raya. Adeh.

Light

Published by:

Tup tup dah nak raya lagi seminggu.

Honestly aku tak sabar nak raya.

Sebabnya bulan posa ni aku sangatlah busy mengalahkan bulan tak posa. Ditambah dengan unfortunate circumstance yang terjadi.

Dek kerana minggu-minggu akhir semester, kitorang dok handle seminar pelajar-pelajar Masters yang buat projek dan disertasi. Almost everyday aku kena ada dalam one of the session. So memang tak sempat nak duduk lah. Student aku pulak ada 7 orang (4 projek dan 3 disertasi), so memang banyaklah jugak nak kena go through.

Nak dijadikan cerita pulak, mak aku pengsan minggu lepas and hit her head. So for few days aku ulang alik lah dari rumah mak aku ke USM yang amik masa dalam 1 jam jugak. Yang penat time balik sebab area jambatan sampai tol Sg 2, memang selalu slow.

Hari tu dah jatuh 2 kilo dah. Dek kerana ulang alik tuh, jatuh lagi sekilo.

Sedih ooo. Bukan senang nak tambah berat.

Alhamdulillah, mak aku dah makin pulih walaupun tak sepenuhnya.

At least, adik beradik dok gilir-gilir balik rumah, so boleh la tolong tengok-tengokkan dia. Sekarang ni ayah aku lah amik alih tugas memasak kat rumah. Anak bongsu dia nih, mengadap komputer ja kerjanya. Kekonon alasan buat kerja, tapi edit video sebenarnya.

Lepas raya ni nak release video cover.

Hah, tu ja gambar dia, as a tease.

Hik hik

Whisper to me again

Published by:

Whisper to me again
Your dreams your wishes there
The words you said that I had never care
The graceful dancing I had never stare

 

Whisper to me again
Bout tomorrow you wish to have
And the joke that make you laugh
Which I’ve been so deaf, so deaf

 

Whisper to me again
Coz my eyes is open wide
And my soul starts to ignite
When the darkness turn to light

 

Whisper to me again
And this time I’ll see it through
And this time I’ll see in you
For the moment that is true

 

 

30/6/2014, 9.50pm