Bumi Kenyalang

Published by:

Sempat pergi ke Sarawak itu hari.

Join kak aku dan family dia punya trip.

Start dari Kuching, ke Sibu dan Bintulu, pastu drive balik ke Kuching. Sangat penat!

Mahal betul makanan kat sana.

Yang best ialah

Kek lapis Sarawak

Sebab kat kedai tu boleh sampel. Jadi bolehlah try try sebelum membeli. In the end aku beli la 2 ketul. Untuk makanan sendiri sahaja (statement nih, sebab keberatan nak share untuk orang lain).

Kampung Budaya Sarawak

Yang ni best. Sebab diorang ada rumah-rumah dari kaum-kaum yang berbeza. Besar dan tinggi pulak tu. Harga ja mahal. RM60 sekali masuk per kepala. Kecuali lah kalau orang Sarawak. RM25. Bebudak pun RM30. Anak menakan aku sorang tu lahir kat Sarawak, so dia dapat la harga RM25.

Tu gambar anak menakan aku yang lahir kat Sarawak tengah cuba menyumpit. Gambar sendiri pun ada tapi disebabkan pose tak nampak elok, jadi tak boh sini. RM1 untuk 3 kali sumpit. Okay la kan?

Anyway, yang aku enjoy pergi Kuching sebab dapat jumpa kawan-kawan time USM dulu setelah sekian lama tak jumpa. Jumpa balik Firdaus dan Zali dan sempat melepak makan mi goreng depan waterfront pukul 1 pagi. Ala-ala layan Khalil pulak (tapi Khalil takdelah view sungai kan?). Sempat juga jumpa Zakia dan Bob (ni semua ni bebudak debat dulu) dan anak diorang. Yang bestnya sebab tak dirancang dan tetiba jumpa depan kedai kek lapis. Ala-ala kek lapis menjadi penyatuan ukhwah. Kan?

Well…. sometimes it’s not about the place, it’s about the people… :)

Lapar

Published by:

Sedikit lapar dan tiba-tiba terasa mahu menulis.

Lapar.

Mungkin itu sebabnya.

Waktu di UK dahulu, selalu sahaja lapar. Dan kombinasi lapar dan stress selalu buat aku mahu menulis.

Mungkin lapar ini…. boleh buat ilham itu datang?

Kerana kenyang selalu buat diri rasa malas.

Dan adakalanya aku berseloroh. Berseloroh skema. Kata aku, kalau mahu kurus, pergilah study. Memang kalau tengok rakan-rakan yang buat PhD, dari berisi, terus jadi kurus sekali.

Kerana ilham itu selalu datang bila terasa lapar.

Lapar, sunyi, gundah gulana…

Itu sebab sekarang jarang menulis. Selalu sahaja kenyang.

Aku baru sahaja botakkan kepala petang tadi. Tak adalah botak licin. Botak 1.

Kemudian selepas itu, aku terserempak dengan seorang pensyarah dari school aku juga. Dia tegur.

‘Eh, beli makan di mana?’┬ásebab dia nampak bungkusan makanan di tangan aku.

Aku balas, ‘depan tu’, sambil menuding jari ke deretan kedai Sg Dua.

Kemudian kami berlalu.

Aku tersenyum sendiri.

Langsung dia tidak tegur kepala yang hampir botak itu.

Selalu aku perhatikan.

Dalam dunia ini ada 2 macam manusia.

Satu yang mahu ambil berat tentang kita.

Satu lagi yang buat-buat ambil berat tapi sekadar mahu bergosipan.

Yang ambil berat mahu tahu tentang makan, kerana makanan itu boleh buat badan sihat atau sakit. Mahu tahu tentang aktiviti petang, kerana riadah itu satu bentuk ketenangan. Mahu tahu tentang ibu dan ayah. Kerana keluarga itu mampu beri kekuatan.

Yang sekadar mahu bergosipan pandang atas dari bawah dan bercakap tentang pakaian. Atau tanpa sebarang cerita, tiba-tiba bertanya tentang rumah dan kereta. Atau sibuk sahaja mahu tahu sama ada aku ini sudah berpunya. Kerana semua itu bersifat luaran, yang langsung tidak memberi ukuran ketenangan dan kedamaian jiwa insani, sekadar status manusia yang dipangkatkan. Ukuran kejayaan yang bersifat materi. Yang seronok dibualkan bersama teman sambil cicah roti canai dalam kuah kari.

Hehe.

P.S: Gambar kuda putih, amik time roadtrip ke Scotland zaman Master dulu

 

Ahoy

Published by:

A lecturer, a researcher, a traveller, a Pokemon gamer, an American reality tv addict, a retired Youtuber and a old-but-I’m-not-that-old-,-young-but-I’m-not-that-bold guy :)

Counting Stars

Published by:


Baru balik dari KL atas urusan kerja. Baru sampai tika Maghrib tadi.

Bertemu pensyarah-pensyarah matrikulasi aku. Dan tiba-tiba teringat beberapa bulan lampau, juga berjumpa pensyarah aku tika KMPP dulu.

Aku sapa dia. Perkenalkan diri. Tanya jika dia ingat sama aku.

Dan spontan sahaja dia membalas, ‘ingat, kamu kan dulu selalu mengajar depan kelas. Nak jadi pensyarah kan? Dah jadi lah ni’.

Buat jiwa rasa suam sekali. Terharu.

Buat aku rasa bersalah juga.

Berapa kali sangatlah aku jumpa guru-guru dan ucapkan terima kasih….

Sigh

 

 

Red

Published by:

Tak update pun in September. Padahal it was my birthday month.

Turned 29 this year.

And sangat busy. Which is one of the reason kenapa tak update blog. Tapi sempat ja main Plants vs Zombie 2 bila bila ada masa. Well…

 

I don’t think age is what making me doing all the changes. The responsibility is. Sampai nak santai-santai buat lagu pun tak dapat.

Hari tu USM ada busking aka open mic session kat Dewan Budaya. Dah bagitau Andy, Dewan Budaya kata nak pergi drop by untuk berkaraoke. Tapi tak sempat.

But yeah, all of the busy-ness isn’t all terrible.

The thing is – I’m geeky. I enjoy doing everything I’m doing now.

Kadang-kadang dapat saat-saat berharga yang boleh buat aku tersenyum sendiri.

Macam hari tu.

Aku bagi kuiz kat students. 3 soalan true and false.

Sebelum aku keluar, aku cakap, ‘you know, it’s really good to go out the class and still discussing the things that we learnt’, meh, something along the line, ‘so.. I’m gonna tell you that for the first question (which is the true/false question), everything is true,’ followed by the students giving and ‘awwwhhhh’ sounds, showing dissatisfaction.

Maaan, moment like that was kinda precious. Sayang tak rakam video time tu.

Anyway, I love teaching. That moment when I can see the face of my students understanding my preaching – is precious.

Oh, and that moment when I realise that they don’t even have a freaking clue of what I said – well…. hmm….

 

Oh, sebab dah boleh tengok Youtube kat USM kan? So…

Computer

Published by:

Life is good. Pulled the joke,

“I don’t know about you, but I’m feeling …18” in the class the other day. Shown the picture where it says that my biological age is 18, as seen in previous post.

Just turned 29 the other day. Spent the day with my loved ones. Had a simple celebration but sweet enough, I would say.

New semester had started last week.

This semester I’m using this thing call Microsoft Surface which is pretty cool. No more tedious OHP Projector and those time where I have to adjust the clarity. Surface has pen and I could write easily. And the thing I’ve written in the lecture is automatically uploaded on web so my students can see it online.

Pretty cool aite?

So I ask my students, ‘do you guys have computer at home?’, so that I know if they can browse it in their room.

Bit of murmur going around. So I continue, ‘whoever has computer, please raise up your hand.’

Bit of hand raising. Some looks confused.

“Who doesn’t have computer?”

Still the same.

‘Sapa ada komputer kat bilik?’ so maybe Malay would be better?

Then I heard ‘kitorang ada laptop!’

What?

Then I went like ‘laptop tu… komputer riba laaa!’ followed by the burst of laughter from my students.

Maaan! Honestly? I’m probably so old that I do not know that computer these days are referred as that bulky desktop computer?

Anyway….